maanantai 16. syyskuuta 2013

Etkö sä tiedä kuka mä oon-telkkariohjelman selostus

Joku joskus erehty ehdottamaan että selostaisin jonkun telkkariohjelman. Tässä se tulee, illan big brother, selostajana minä, mielipiteen laukojana minä...

Tää selostus kertoo siis sunnuntain 15.9 tapahtumista. Eka vartti ohjelmasta jauhetaan siitä et kuka mahtaa ol äänestykses ja kuka ei...jännittää iha hirveesti, SIIS IHA HIRVEESTI et kuka on äänestykses vaiks satunki tietämään. Jännitän kovasti silti ku tää on niin jännää...

Reetu, susanna ja anu on laitettu häätöäänestykseen. Reetu sen takii ku ei halunnu tanssii balettii balettipuku pääl. Ihmettelen sitä. Kuka mies muka ei haluis laittaa balettipukuu päälles....

Susanna ja Frederik keskustelee seksistä. Mitään en saa selvää machon puheista......

Taloon astelee uusi asukas, matkaopas jannamari, hannamari, sannamari, mammamari...nimi ei jääny päähän.

Frederik tenttaa uutta asukasta.ootko hetero, lepakko, sinkku....susanna on vieressä äänessä myös...

Anu tilittää päiväkirjahuoneessa sitä että kun taas tuli taloon sellainen jolla silikonirinnat ja irtoletti. " tuntuu että kaikki suomalaiset naiset ovat feikkejä, ei mitään aitoa" on myös hänen kommenttinsa...

Puolet illan ohjelmasta on mennyt ja luomeni meinaavat painua kiinni... Yritän silti sinnikkäästi katsoa ja selostaa loppuun asti. On tää sen verran mielenkiintoista :D

Susanna on veskis liian kauan sheivaamas... Mut ei haluu men siivoomaa sitä. Aikuisil muijil o kauhee kalabaliikki et kuka siivoo kylppärin...

Asukkail on kerrottu et ketkä on äänestykses...susanna ihmettelee ku lauteil ei oo claudiaa...

Susanna häädettiin talosta...

Jaksos ei tapahtunu yhtää mitää mut huomenna näytettävää jaksoa näytettiin sen verran et nykäsen masa näytti kipittävän sisään-tuskin pitkäks aikaa. Hyvää yötä ja hallelujaa!





SYKSYISIÄ MAISTUVIA DRINKKEJÄ

Itse kehittelin iltaamme varten seuraavanlaisen drinkin:

"Pohjoisen ruska"
Cointreau likööriä
pople mustikkashottia
Ocean Spray karpalomehua
sitruunalohkoja
puolukoita koristeeksi
paljon jäitä

Kaikki aineet lasiin ja sekoitetaan lusikalla. Maku oli hyvä, raikas ja kihahtaa sopivasti hattuun. Cointreaun kanssa olkaa hei varovaisia....



Muita luonteeseen sopivia juomia:

Berryroska
karpalolikööriä
soodavettä
karpaloita
jäitä
limelohko


Forest fairy
mustikkalikööriä
karpalomehua
jäitä
sitruunalohko
mustikoita


Northern light
lakkalikööriä
ginger-alea
sitruunaviipaleita
jäitä


Ruskarussian
Chymos ruska väkevää puolukkaviiniä
Sweppes Russiania
limelohko ja mehu
jäitä


Lämmin karpalococktail
Jos tuuli tuivertaa ja käy luihin ja ytimiin niin suosittelen tätä...

4 lasillista
1,5 dl kylmäpuristettua karpalomehua
6 dl vettä
4 rkl hunajaa
4 neilikkaa
1 tähtianis
1 kokonainen kanelitanko
0,5 dl sitruslikööriä esim. Cointreau
Lisäksi kokonaisia karpaloita

Mittaa kattilaan karpalomehu, vesi, hunaja ja mausteet. Kiehauta ja keitä viitisen minuuttia. Siivilöi mausteet juoman joukosta ja lisää sitruslikööri. Kaada juoma laseihin. Lisää muutama karpalo juoman pinnalle.



Ei muuta kuin sekoittelemaan ja maistelemaan. Ehkä sinäkin löydät oman suosikkisi näiden joukosta... :)

ILLANISTUJAISTEN OHJELMANUMERO

Lapsellinen kun olen niin olihan minun pakko järjestää visainen tietokilpailu johon laitoin kysymyksiä lapista. Nyt kaikilla on tieto siitä, että Lemmenjoen kansallispuisto on pinta-alaltaan Suomen suurin ja että Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta. Vieraat olivat viisaita ja näin ollen heidät palkittiin ruhtinaallisesti. Naaras sai palkinnoksi korun jossa oli noitarumpumerkkejä ja uros sai pullollisen poronsarvijauhetta. Jauheen mukana oli lappu jossa luki:
"Jo ammoisista ajoista on uskottu, että poronsarvijauhe vaikuttaa oikein nautittuna miehistä potenssia kohottavasti."
Käyttöohje:"Kostuta sormenpäätä ja käytä jauheessa, jonka jälkeen jauhe asetetaan kielen alle."
Varoitus:"Jauheen liika-annostus voi aiheuttaa niskan jäykistymistä!"
Mietin että jo on mielenkiintoista tavaraa. Uteliaana ihmisenä houkuttelin naapurin kissan meille koe-eläimeksi ja tunnin päästä huomasin sen olevan toisen naapurimme koiran selän päällä. Ai kamalaa.....Testauksen seurauksia en yhtään tullut ajatelleeksi, mutta pikku kiipeilyn jälkeen mirri näytti makaavan koiran kainalossa outo virne kasvoillaan....... Palkinto siis on hyvä tietokilpailuun osallistumisesta vai mitä mieltä olette...

OHJEITA SYYSMENUUN

Tässä joitakin menuni ohjeita. Pankaa kokeillen....

Riistarieskarullat
savuporotuorejuustoa
poronkäristelihaa (paistetaan vain voissa)
suolakurkkua
rieskoja (toinen vieraista gluteeniton joten käytin Moilasen rieskarullia)

Liha käristetään ja liha sekä kurkut pilkotaan todella hienoksi. Sekoitetaan tuorejuuston kanssa ja tarvittaessa lisätään suolaa sekä pippuria. Levitä täytettä rieskoille ja rullaa rullaksi, rullaati rullaa... Pilko vinosiivuiksi ja tarjoa salaatin kera.



Paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä
10 annosta

300 g lanttua
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl rypsiöljyä
Kukkakaalipyree
1 kpl kukkakaalia
2 dl kuohukermaa
25 g sinihomejuustoa (rasvaa 30 %) (murusteltuna)(Käytin fetajuustoa)
1/2 tl valkopippuria

Kuori lantut ja leikkaa ne reilunkokoisiksi tangoiksi. Aseta ne uunipannulle mahdollisimman väljästi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Valuta päälle reilusti rypsiöljyä.

Paahda 220 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes tangot ovat ruskistuneet hieman pinnalta. Jätä ne vetäytymään uunipellille.

Valmista kukkakaalipyree. Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Kypsennä palat kermatilkassa kannen alla pehmeiksi. Siivilöi kaalinpalat ja nosta ne kulhoon. Lisää aurajuustomurut ja pippuri ja soseuta sileäksi tahnaksi.

Asettele pikkulautasille muutama lanttutanko kerroksittain. Lusikoi viereen kukkakaalipyreetä. Nosta tarjolle.

Linkki: http://www.maku.fi/resepti/paahdettua-lanttua-ja-kukkakaalipyreeta#ixzz2f4SbxQPy



Säräjuurekset
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
rypsiöljyä
suolaa
hunajaa
timjamia

Leikkasin juurekset "tikuiksi". Laitoin ne uunipellille ja päälle laitoin öljyä, mausteet ja hunajaa. Tämä oli mun versio säräjuureksista ja olivat tykättyjä. Uunin asteet taisi olla 200 ja oiskohan ne olleet puolisen tuntia.... tutkikaa ja tarkkailkaa aina aikaa ja lämpötilaa.



Piirakka puolukoista ja kinuskista
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
1 muna
1 keltuainen

Täyte
3 dl puolukoita
1 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,5 dl hienosokeria
3 rkl siirappia
1 tl voita
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
kokonaisia puolukoita

- Tee ensin pohja ja anna sen jäähtyä sillä aikaa, kun teet täytteen: Sekoita leivinjauhe, suola ja sokeri vehnäjauhoihin. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita murumaiseksi. Lisää kananmuna ja keltuainen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Voitele ja jauhota vuoka, jonka halkaisija on 22–24 cm. Taputtele taikina vuokaan, pistele haarukalla pohjaan muutama reikä. Tee foliosta rypistämällä rengas ja tue sillä taikinan reunat, etteivät ne valu alas paistamisen aikana. Paista keskellä uunia 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Voit tarjota herkun suoraan vuoasta tai tarjoiluvadilta. Jos valitset tarjoiluvadin, nosta valmis jäähtynyt pohja vadille ja täytä se siinä.

- Tee täyte: Murskaa puolukat sokerin kanssa. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi. Mausta kermavaahto vaniljalla ja kanelilla. Levitä puolukkasurvos piiraspohjalle ja levitä kermavaahto päälle.

- Tee kinuski: Laita paksupohjaiseen kattilaan kuohukerma, fariinisokeri, sokeri ja siirappi. Keitä seosta välillä hämmentäen keskilämmöllä noin 10–20 minuuttia, kunnes kinuski on sakeaa. Varo keittämästä liian kauan, ettei kuorrutuksesta tule liian paksua. Voit kokeilla paksuutta laittamalla kinuskia pienen nokareen teelusikalla lasilliseen vettä. Kaada vesi pois. Jos kinuskia on liuennut veteen, se ei ole valmista. Jos taas saat nokareen ehjänä lasin pohjalta, se on valmista. Lisää voi ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.

- Kaada jäähtynyt kinuski kakun päälle ja koristele pinta puolukoilla.

Tämä ohje oli talo&koti sivuilta. Itse tein tästä sellaisen variaation, että tein tämän pieniin bebeleivosvuokiin. Pohjan jauhojen sijaan käytin Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta ja kinuskiin käytin vain kuohukermaa ja fariinisokeria suhteessa 1 dl kermaa ja 1 dl sokeria.



Tuorejuustovaahto
maustamatonta tuorejuustoa
kuokukermaa vaahdotettuna
sitruunan mehu ja kuorta

Aineet sekoitetaan keskenään ja kippasin puolukkakinuskileivoksen viereen. Koristeeksi ja raikastukseksi vielä marjoja ja pari palaa laadukasta fazerin tummaa suklaata.

VINKKEJÄ KORISTELUUN JA KATTAUKSEEN

Itse olen melko visuaalinen ihminen: ruoan pitää myös näyttää hyvältä, samoin ruokapöytä jne. Meidän illan teemana oli syksy, lappi, riista. Pöydässä oli paljon koristeena kynttilöitä ja tuikkuja, sivupöydällä oksia, käpyjä, lyhtyjä. Tein myös jokaiselle omat ruokalistat joissa käytin harmaan latolaudan näköistä paperia ja kannessa oli kuva noitarummusta. Ruokalistan ylä- ja alapuolella oli noitarumpumerkkejä jotka siis viittasivat lappiin. Lautasliinoissa oli mustaa, valkoista ja hopeaa. Kattauksessa käytin erilaisia lautasia: alkusalaatin tarjoilin hillitysti koristelluista keittolautasista, sapakset tarjoilin laudasta tehdyistä lautasista jonka suojana oli vain leivinpaperi ja jotka koristelin katajanoksilla. Juustot tarjoilin mustista tarjoiluvadeista. Puna-, valko- ja jälkiruokaviineille oli omat lasinsa, kaikki lasit olivat muutenkin toisistaan poikkeavia kuin kokonsa puolesta. Nämä siis toivat omalta osaltaan kattaukseen ilmettä, vain mielikuvitus on rajana. Ilmeen halusin olevan hillitty ja tyylikäs, tällä kertaa en tuonut ruskaa sisälle vaan jätin ne ulos. Ulkopöydän koristeena sitten olikin värikäs kimppu joka oli tehty luonnon antimista ja paljon tietysti lyhtyjä.
Vaikka vieraita on vaan muutama kannattaa koristeluun ja kattaukseen panostaa. Myös näin osoitat heille että he ovat enemmän kuin tervetulleita. Mielikuvitus on tässä tärkeässä roolissa sillä kaikkea uutta ei tarvitse ostaa yhtä iltaa varten. Tutki kaappisi ja mieti mikä sopii illan luonteeseen. Luonnosta kannattaa käydä nappaamassa parhaat palat- pihalta löytyvät kivet, kävyt ja risut ovat ilmaisia ja kauniita. Jokaisena vuodenaikana on mahdollisuus hyödyntää tätä. Paras koriste on kuitenkin sinun ja muiden hymy kasvoilla!

TIETOA ILLAN VIINEISTÄ...

ALBA de MURVIEDRO 2009
Maa: Espanja, Valencia
Vuosikerta 2009
Alkoholipitoisuus 12%
Rypäleet: Sauvignon Blanc, Muscat
Kuiva, kukkea, herukkainen,
pirteä, herkullinen, hedelmäinen ja erittäin raikas

Sopii aperitiiviksi, tapaksien, kala- ja äyriäisruokien, sekä riisin kanssa



ABBOTTS CUMULO NIMBUS 2007

Punaviini / AC Minervois / Languedoc-Roussillon, Ranska

Rypäle: Syrah (100 %)
Alkon makutyyppi: roteva ja voimakas
Viinikartan tyyli: Tanniiniset, rotevat, ryhdikkäät ja uutteiset punaviinit
Ruokasuositus: Riista, grilliruoka, lammas, juusto

Tummasävytteisen marjainen, maanläheinen tuoksu. Siinä on mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja paahteisuutta. Runsas maku täyttää muhevalla marjaisuudella suun. Tyyliltään rustiikkista makua ryhdittävät reilut, mutta pehmeät tanniinit ja makea mausteisuus. Intensiivinen kokonaisuus jättää melko pitkän, hennosti suuta supistavan jälkivaikutelman.



VALAMON SININEN MARJAVIINI

Viherviinimarjoista ja valkoisista viinimarjoista valmistettu marjaviini

Puolikuiva, 11.5%, 0.5 l, sokeria 27 g/l
Väri vaaleanviherkeltainen
Tuoksu pehmeän herukkainen ja vivahteikas
Maku aromikas, puhdaspiirteinen ja raikkaan hapokas
Sopii hyvin mm. seuraavien ruokalajien kanssa:
Savustettu lohi
Kesäinen grillivarras
Parsakeitto
Suolaiset juustot esim. homejuusto

Suomalaiset luostariviinit on valmistettu suurella antaumuksella Uudessa Valamossa Heinävedellä. Valamon jälkiruoka-, kuohu-, puna- ja valkoviinit sekä liköörit ovat kaikki kypsyneet ja saaneet luonteensa luostarin rauhassa ja hiljaisuudessa.



DULCE de MURVIEDRO 2009

Tuottaja
Bodegas Murviedro
Maa
Espanja
Rypäleet
Moscatel (100 %)
Suositukset
Juustot, Makea jälkiruoka
Väri: kullansävyinen oljenkeltainen.
Tuoksu: intensiivinen, hunajainen, kukkainen ja makean mausteinen. Aromeissa appelsiininkuorta ja rusinaa.
Maku: makea, silkkisen pehmeä suuntuntuma, tasapainottava raikas nouseva hapokkuus, jossa tuntuu makeaa sitrushedelmää, kuivattuja hedelmiä ja rusinaa.

Sopii erityisen hyvin vaniljaisten, karamellisten ja hunajaisten jälkiruokien kanssa nautittavaksi. Myös suolainen ja kermainen sinihomejuusto tai ankanmaksa-alkupalat sopivat täydellisesti tämän viinin kanssa.

RUSKARUOKAA

MENU

Aperitiv
Pohjoisen ruska



Leipäjuustosalaattia ja riistarieskarullaa
Marinoitua punasipulia, cashewpähkinää, viinirypäleitä,
kirsikkatomaattia, balsamicokastiketta

Valkoviini: ALBA de MURVIEDRO 2009


Sapaksia
Hirvisalamia, leipää, sienisalaattia, kylmäsavulohta,
suolakurkkua, muikkuja, paahdettua lanttua kukkakaalipyreellä

Valkoviini: ALBA de MURVIEDRO 2009


Hirvipaistia
Uunilohkoperunoita, säräjuureksia,
puolukkasurvosta

Punaviini: ABBOTTS CUMULO NIMBUS 2007


Juustolautanen
Kuusamon punaleimaa, Roquefortia,
täyteläistä Oltermannia
viikuna- macadamia- jamaicanpippurihilloketta,
kolmen hedelmän viskimarmeladia, Cointreauluumuja, suolakeksiä

Marjaviini: VALAMON SININEN


Puolukka-kinuskileivos
tuorejuustovaahtoa, marjoja,
tummaa suklaata (70 %) kaakaopapurouheella

Jälkiruokaviini: DULCE de MURVIEDRO 2009


Kahvi Avec

EHTOISAN EMÄNNÄN PIENI VINKKILISTA ONNISTUNEESEEN ILTAAN- Älä jätä mitään huomiseksi minkä voit tehdä tänään jo valmiiksi!

- Tee lista kauppaostoksista, lista kaikesta mitä pitää tehdä ja muistaa. Pysyt ruodussa jolloin ei tarvitse murehtia että jääkö joku asia tekemättä. Stressi pysyy poissa ja pystyt nauttimaan ruoan laitosta ja kaikesta muusta.

- Jos meinaat tehdä suursiivouksen, tee se monta päivää ennen, pikaimurointi edellisenä iltana riittää hyvin. Vaihda vessaan puhdas käsipyyhe ja keittiiöön uusi rätti (siivousliina...) vanhan sammakonkuturätin tilalle. Järjestä ylimääräiset rojut sinne minne ne kuuluu ja tuuleta huusholli hyvin ennen vieraiden tuloa. Näin kukaan ei huomaa että kastike karahti pohjaan.

- Valmista ruoat tai esikäsittele ne mahdollisimman pitkälle edellisenä päivänä, esim. juurekset voi pilkkoa valmiiksi jo hyvissä ajoin.

- Jos mahdollista kata pöytä jo edellisenä iltana . Lautaset, lasit ym voi ainakin varata sivupöydälle jo valmiiksi hyvissä ajoin.

- Lautasliinat voi taitella monta päivää ennen jos innostuu kokeilemaan piispan hiippoja tai riikinkukkoja. Netistä löytyy paljon hyviä ja näyttäviä malleja jotka tuovat pahvilautasillekkin kunniaaa!

- Mieti mihin pystyt hymyssä suin: hernekeitolle kutsuminen ei ole noloa. Noloa on se, että olet ripsivärit poskilla ja kihiset kiukusta hellan ääressä kun ankanmaksapateesta tulikin sioillekin kelpaamatonta ruokaa.

- Kaikki mitä voit tehdä etukäteen niin tee.

- Ennen vieraiden saapumista tehtävänäsi on laittaa itsesi kuntoon: meikata pinkit punat huuliin ja krepata tukka, vaihtaa vaatteet ja ottaa lasi sille, tälle ja tuolle. Isäntäväen ei kuitenkaan kuulu olla perseet olalla kun vieraat soittavat ovikelloa.

Tässä jotain pientä vinkin tynkää, tärkeintä on se että nautitte ja luotte yhdessä hauskoja muistoja sitä kuuluisaa kiikkustuolia varten!

ILOISTA ILLANVIETTOA SYYSMENUN PARISSA

Noniin.... sunnuntai-aamuiset hikikarpalot ovat kuivuneet otsalta. Juotuani 64 litraa vettä olo alkaa helpottamaan ja uskaltaa jo avata ulko-oven. Meillä siis kävi lauantaina ruokavieraita, tein syksyistä ruskariistaruokaa. Ruokaa oli riittävästi, samoin juomatkaan eivät loppuneet kesken. Ruoan jälkeen illan hämärryttyä käväistiin (jo perinteeksi muodostuneena....) vielä paikallisessa juottolassa. Mainittakoon, että tällä kertaa (muista kerroista poiketen!) jalat eivät menneet solmuun enkä kompuroinut maassa vipeltävään leppäkerttuun tai muuhun jotka aina tukkivat pyörätiet ja baarin tanssilattian. Olen tästä ylpeä, sillä olihan minulla korkeat korot kengissä (0,5 cm!!). Viimekerralla kompastuin puoliksi irtonaiseen kengänpohjaani joka oli taittunut puoliksi ja sen seurauksena tein mahtavan loikan kengurun tyyliin.... Mutta mutta... Nyt ajattelin laittaa tähän ruskamenuni, muutaman ohjeen, vinkkejä raikkaista syksyyn sopivista drinksuista ja mitä lie muuta..... Ottakaa vinkkiä ja kutsukaa rakkaimpia kylään, nyt on syksy-yksi hienoimmista vuodenajoista ja on tärkeää kutsua kaverit tai sukulaiset tai cvaikka naapurit kyläilemään illan viettoon. Jos et ole ns. ruoan laittaja on viinimpi vaihtoehto testaututtaa tämän sivun drinkkiohjeet vierailla ja seuraksi ostaa kulhollisen suolapähkinöitä. Pääasia on kutsua ihmisiä kylään ja olla sosiaalinen sekä viettää hauska ilta (toisin sanoen juottaa vieraat sikahumalaan, räpsiä heistä valokuvia ja laittaa seuraavana päivänä naamakirjaan kaikkien ilkuttavaksi.....).