maanantai 3. maaliskuuta 2014

TIISTAIN TOIVOTTU



Tein eilen iltapäivällä aika kohtuuhyvää salaattia ja ajattelin viskaista ohjeen myös tänne jotta muidenkin masu täyttyisi ekstaasiin nostattavista makunautinnoista. Ehkä hieman liioiteltua, mutta ihan mukiin menevää safkaa siis.

Tein tämän "omasta päästäni" joten olkoon sen nimi vaikka "Sylvin salaatti", kas tässä ohje:



SYLVIN SALAATTI

70 g vuonankaalia (tilalle voi laittaa myös muuta vihreää esim. jäävuorisalaattia ja rucolaa. Jäävuorisalaatista noin puolikas riittää...)
200 g ohuita pikiä vihreitä papuja (esim. Pirkka pakaste)
200 g tuoretta kurkkua
300 g maustamatonta broilerin filesuikaletta
pari rkl keskivahvaa salsadippiä (esim. Pirkka)
2 kananmunaa
kourallinen pekaanipähkinöitä
rypsiöljyä
3 siivua perunalimppua

Huuhtele vuonankaali ja asettele tarjoiluvadin pohjalle, voit laittaa hieman suolaa ja pippuria mausteeksi. Keitä papuja muutama minuutti ja jäähdytä nopeasti, lisää ne salaattiin. Pilko kurkku ja asettele muiden vihreiden päälle. Paista broilerit ja mausta suolalla, pippurilla sekä salsakastikkeella. Kun broilerit ovat jäähtyneet, nosta ne salaatin keskelle. Keitä kananmunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele ne salaattivadin reunoille. Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla, mausta tarvittaessa hieman suolalla, lisää ne broiskujen päälle. Leikkaa perunalimpusta pieniä kuutioita, paista kuumalla pannulla öljyssä ja lisää koko komeuden päälle.




Vuonankaali on ikivanha salaattilaji, jota viljeltiin jo antiikin Roomassa. Nimestään huolimatta vuonankaali kuuluu salaattikasveihin. Sen lehdet on pienehköt ja lusikkamaiset. Vuonankaali ei muodosta kerää vaan pieniä lehtiruusukkeita. Vuonankaalin maku on mieto ja pähkinämäinen.
Vuonankaali käy tuoresalaatiksi sellaisenaan tai muihin salaattilajeihin sekoitettuna. Siitä saa myös kauniita ja hyvänmakuisia koristeita ruokiin.



Pirkka papu sopii mainiosti esimerkiksi wokkeihin ja salaatteihin.



Pirkka salsadippi on keskivahva dippi tacoille ja tortillojen täytteeksi. Kokeile myös muiden ruokien kastikkeena ja muussa ruuanlaitossa.



Tutkimuksen mukaan pekaanipähkinöiden luonnostaan sisältämät antioksidantit voivat parantaa sydämen terveyttä ja jopa ehkäistä sydäntauteja.




Salaatti käy hyvin lounaaksi, koska on erittäin ruokaisa. Sitruunalla maustettua jäävettä suosittelen tämän kanssa nautittavaksi. Viikonloppuna tietysti lasi puolikuivaa valkkaria tasaa kivasti makuja, kuka mitenkin päin haluaa :)