lauantai 4. heinäkuuta 2015

Alvar Aalto näyttelyt Kauttualla
”Minusta tuntuu,
että elämässä on
monia tilanteita,
joissa organisaatio
on liian brutaali,
arkkitehdin tehtävä
on antaa elämälle
herkempi rakenne.”

Alvar Aalto

ArkkitehtiKävin tänään katsastamassa mahtavat näyttelyt Kauttuan Ruukinpuistossa.

Ruukinpuiston tallissa oli ”Alvar Aalto Satakunnassa”- näyttely ja Terassitalossa ”Alvar Aalto-Elämälle herkempi rakenne”- näytely, jossa oli Alvar Aallon töistä kertova valokuvanäyttely, sekä huoneistonäyttely, joka oli sisustettuna Aallon ja Artekin huonekaluilla.Alvar Altohan on kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtimme. Monipuolinen ja tuottelias arkkitehti suunnitteli Suomeen, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin satoja kohteita yksityistaloista kaupunkikeskuksiin 1920-luvulta aina 1970-luvulle saakka.
Hän omaksui ensimmäisten joukossa modernistisen tyylin, joka pohjautui funktionalistiseen aatemaailmaan.

Hänen rakennustensa erityinen esteettinen luonne syntyy niiden dynaamisesta suhteesta luontoon, inhimillisestä mittakaavasta, suurella huolella totutetuista yksityiskohdista, ainutlaatuisesta materiaalien käytöstä ja nerokkaasta valaistuksesta.Aalto aloitti suunnittelutyönsä Kauttualla  A. Ahlström Osakeyhtiön tilauksesta. Taustalla vaikutti tuttavuus yhtiön pääjohtajan Harry Gullichsenin ja puolisonsa Maire Gullichsenin kanssa. Siteet perinteeseen ja alueen vanhaan arkkitehtuuriin katkaistiin tietoisesti ja Kauttuasta piti tulla uuden yhteiskuntaelämän ja uuden arkkitehtuurin näyttämö.

Aallon suunnitelmat Kauttualla toteutuivat vain osittain – myös terassitaloja piti rakentaa rinteeseen useampia.  Suunnitelmien toteutumista vaikeutti osaltaan sota.

Muita toteutuneita kohteita Kauttualla ovat sauna- ja pesularakennus, virkanaisten asuintalo, yli-insinöörin asunto, sekä lukuisat tyyppitalot, joiden kehittelyä myös muut arkkitehdit ovat jatkaneet.

KAUTTUAN TERASSITALO
Kauttuan terassitalo eli porrastalo on elävä esimerkki arkkitehdin halusta sijoittaa rakennus osaksi luontoa: monikerroksinen asuintalo mukailee rinnettä, joten jokaisen asunnon sisäänkäynnit ovat maan tasossa. Asuntojen ulko-oleskelutilat sijoittuvat alempien kerrosten asuntojen katoille. 
Sisätiloista mieleeni parhaiten jäi keittiön toimivuus ja varasto/kylmätilojen määrä, eletään kuitenkin 30-lukua!

Vuonna 1938 valmistunut Kauttuan terassitalo on Aallon yksi kansainvälisestikin merkittävimmistä töistä!


Tunnelmia terassitalon huoneistonäyttelystä


Huoneisto on sisustettu Alvar Aallon ja Artekin huonekaluilla ja valaisimilla.Olohuone
Alvar Aallon "Mehiläispesä A331", 1953Makuuhuone
Keittiö ja ruokailutilaAlvar Aaallon "A 335 B", 1955Mahtoikohan kolkyt-nelkytluvulla lapset karjua tuosta luukusta äidilleen, että purilaista pöytään pe***le!??Vasemmalla ikkunallista varastotilaa ja oikealla puolella kätevästi keittiön läheisyydessä kylmähuoneet, jotka siihen aikaan nähden ovat olleet varsin ruhtinaallisen kokoiset! Käytävän päätyoven takana lisäsäilytystilaa koko talon asukkaille.LastenhuoneAino Aallon "Ama 500", 1941

TyöhuoneValaisin on Alvar Aallon ja varsin osuvasti nimetty, ”Käsikranaatti A110”, 1952
TerassiVilla Maireaan suunnitellut puutarhakalusteet ovat Aurinko-sarjaa
Suosittelen Aalto-näyttelyitä jokaiselle, jota hieman edes aihe kiinnostaa. Kauttuan Ruukinpuisto on upea alue ja tämän lisäksi siellä on tällä hetkellä paljon mm. taidenäyttelyitä:

- Kahvila Kyöpelissä on esillä Kaisa Soveron, Matti Laineen ja Annette Juuselan taideteoksia sekä Harri Nurmisen valokuvia

- Tallinmäen vanhalla maitokopilla on Raija Äären ”Puita ja muita”- taidenäyttely

- Ruukinpuiston kellotapulissa on nähtävillä Kruunukranssi-näyttely heinäkuun ajan. Näyttelyn kokoajina ovat Iiris Ruoho ja Tarja Kyllijoki.