torstai 6. maaliskuuta 2014

Terassin stailaus pienellä budjetilla


Kevät tulee melkolailla nopeaa vauhtia, tai ainakin toivon ettei lumipilvet osu enää meidän lääniimme.
Viimekeväänä uudistimme terassimme pienellä stailauksella ja nyt jaan sen teidän kanssanne. Tarkoitus oli mennä pienellä budjetilla jotta rahaa jäisi vielä ruokaan ja laskuihinkin :)


Lähtötilanne















Valju, pliisu, mitäänsanomaton.
Terassimme on kooltaan noin 5m x 2,4m. Seinissä ei ole mitään eristeitä, ikkuna-alaa on paljon.
Terassia käytetään vain kesäisin, talvisin se on kylmillään.
Ongelmana on, että iltapäiväaurinko porottaa ikkunasta aina niin rankalla kädellä ettei terassilla kärsi istua vaikka ulko-ovi olisikin auki. Vaihtoehtona olisi asentaa nurkkaan kasa kiviä ja leikkiä siinä saunaa, mutta mielestäni kahdelle sellaiselle ei talossa ole tarvetta.
Keväällä ja syksyllä siinä oli jotenkin jo kalsea istuskella, että ehkä siihenkin jotain parannusta?
Ongelmana oli myös se, että huone on täynnä tavaraa, pöytää, kaappia sun muuta...Viihtyisyys puuttui tästä hyvinkin potentiaalisesta tilasta tyystin!
Yhtenä asiana muutoksen hakuun oli myös se, että terassilla istuessa oli kuin "akvaariossa", eli naapurit varmasti osasivat kertoa minkä vuosikerran viinejä siinä nautitaan. (En tarkoita että meillä olisi kyylä-naapureita, se oli vain vertauskuvana...)
Mikä siis terassissamme on hyvää ja toimivaa? No, se että rakenteet on ehjiä, katto ei vuoda. Seinät ovat hyvässä maalissa ja turvallisesti valkoiset jotenka ne eivät kaipaa uudistusta. Lattialankut eivät anna kävellessä periksi ja niiden suojana on muovimatto, vaalea sellainen ja se sai jäädä.




Pohdintaa mitä aletaan tekemään

Kuten edellä kävi ilmi ei kovinkaan suurelle työlle ole tarvetta...
Alusta asti oli selvää että osa huonekaluista saa uuden asuin-ympäristön. Uusiakin kalusteita tilaan tuotiin, puolivahingossa, sillä ostin halvalla (siis TODELLA halvalla!!) tammisen baaripöydän silloisesta työssäoppimispaikasta ja siihen sopivat tuolit löysin Jyskistä, alennuksessa vieläpä nekin! Sopivat toisiinsa kuin renki ja piika yhteen. Tämä pöytäryhmä näkyykin jo myös ennen-kuvissa.

Kalusteiden "plokkaamisen" lisäksi halusin entisten pitsikappaverhojen tilalle jotain mikä estäisi ainakin suurimmat auringon säteet. Mielessäni kävi rullattavat bambuverhot, mutta en etsinyt bungalow tunnelmaa joten heitin idean roskiin (heti :) )... Mielessä kävivät myös muut rullaverhot, mutta eivät mielestäni sopineet omaan näkemykseeni tulevasta viihtyisästä huoneesta... Päädyin pitkiin verhoihin jotka saisi helposti siirrettyä välillä ikkunan eteen ja taas sivulle...

Viihtyisyyttä ja lämpöä ajattelin tuoda myös jonkinlaisella matolla. Ajattelin ensin, että mahdollisimman suuri, jotta myös keväällä ja syksylläkin olisi kiva siinä vielä tepastella, mutta päädyin siihen, että haluan kokolattiamaton! Mutta miten helvetissä terassille, ulko-oven eteen, siis siihen jossa kuljetaan aina kengät jalassa voi laittaa kokolattiamaton? Miksi ei!

Totuushan on se ettei yleensä tuollaiselle terassille laiteta pitkiä verhoja. Nehän kuuluvat olohuoneeseen. Toinen totuus on, että terassille kuuluu kaislamatto, no okei, hurjimmissa unissa muovista kudottu "tavallisen" maton näköinen matto. Mutta kuten yleensä, halusin poiketa tästä polulta jossa yleensä enemmät saapasparit astelevat ja tehdä tilasta oman näköisen, ehkä hieman tunnelmaltaan "hotelliaulamaisen" ja tehdä omat ratkaisut. Ei sillä ettäkö bambuverhoissa tai kaislamatoissa olisi jotain vikaa mutta....

Kenkien säilytykseen halusin myös jotain ratkaisua. Tarkoituksena on ettei kaikki kengät ole koko ajan esillä muiden potkittavana vaan halusin ne piiloon, kuitenkin helposti käden ulottuville. Mietein Ikea-reissua, sieltä voisi löytyä kapeita kenkäkaappeja jotka sopisivat heti ulko-oven viereen...

Valaistukselle en ajatellut tehdä mitään, sillä terassilla on jo kaksi valaisinta, eivätkä ne tyyliltään olleet häiritseviä. Sitäpaitsi toinen (perhosvalaisin) on taidokasta käsityötä, jota arvostan, vaikka joskus joinakin viikkoina se ei paras ystäväni olekkaan.





Värimaailma? Vaikein kaikista...

Ensimmäinen mielessä oli sininen väri. En tiedä miksi, koska jopa inhoan sinistä. Siis sitä jos kirjahyllyssä on kokoelma erilaisia sinisiä pulloja. Ja astioita. Ja tekokukkia. Mutta ajattelin tyylikästä sinistä johon voisi yhdistää vaikka harmaata ja valkoista. Sininen tuli myös kaiketi mieleeni kankaasta johon ihastuin Ikeassa, jossa oli kukkaköynnöstä tjs. Nimeä en enää muista ja taitaa olla pois myynnistä jo, sillä en sitä Ikeankaan nettisivuilta lytänyt. Siihen olisi voinut yhdistää koko lattian peittävän tumman sinisen maton, tai vaikka mustan/harmaan. Tulin siihen tulokseen, että kun verhoja on tulossa paljon, olisi niin kirjava kangas ollut ehkä liikaa...

Valkoisen värin heivasin heti. Seinät ovat ja jäävätkin valkoisiksi joten jotain, mikä nostaa seinäruusunkin ravintolassa pöydälle tanssimaan, kaipasin...

Mietein jotai hotelleiden tunnelmaa ja ruskea räjäytti tajuntani. Tyylikästä ruskeaa, kalusteetkin sopivat hyvin siihen, ja siihen on hyvä yhdistää jotain luksusta: pronssia, kultaa, hopeaa tai jotain siltä väliltä. Mielessäni ei siis ollut ostaa mitään haarniskaa koristeeksi, mutta jos vaikka kukkamaljakko :)





Väliaikaraportti, päätökset

Verhot ruskean sävyiset, tuolin pehmusteet mustat.
Matto myös ruskea, terassi/eteismattoa joka kestää myös kengillä tepastelun.
Puupinnat tammea.
Seinät valkoiset.
Kippis! Nyt on urakka jo hyvällä tolalla.




Ostoslistaa....

Ostoksille lähdettäessä oli aika selvät sävelet:
- Mattoa kymmenisen metriä (terassi/käytävämaton leveyttä menee kaksi rinnakkain)
- Verhoja mitä löytyy, kuitenkin niin että niitä on runsaasti
- Säilytyskaluste kengille
- Kuohuviinipullo terassin avajaisten kunniaksi





Mitä löysimme?

Ikeasta kaksi paria tumman ruskeita, paksuja verhoja, joissa kuviota, jotka eivät erotu kuin ihan läheltä katsottuna.

Kaksi paria vaaleanruskeita ohuita verhoja jotka päästävät valoa lävitseen, mutta suojaavat katseilta.. Kumpaakaan ei enää taida olla saatavilla kun yritin selailla netistä.

Kymmenisen metriä ei kuvioitua terassimattoa, väriltään vaalea hiekan ruskea josta kuva alla:




Kengille kolmelaatikkoinen lipasto, Ikean MALM-sarjaa, kuva alla





Valmis stailaus

Mielestäni saimme aivan uuden ilmeen terassillemme pienellä vaivalla ja aika pienellä rahalla. Lopputulokseen olen tyytyväinen: se on helppo pitää aina siistinä ja puhtaana. Lisäksi se on juuri oikeanlainen tunnelmaltaan jota hain. Terassilla on nyt myös erittäin kiva istuskella myöhään syksyyn ja kahveja voi siinä juoda jo aikaisin keväällä. Näin talvella on ollut mukava käydä sytyttelemässä aina iltaisin kynttilöitä kun ei tarvitse laittaa buutseja jalkaan vaan matto on sen verran lämmin että hyvin tarkenee ilmankin!

Jaa että mitä maksoi? Ynnäilen tässä niin paksut verhot oli muistaakseni 20 €/pari, ohuet verhot 10 €/pari, eli yhteensä 60 €. Sitten terassimatto oli 5,90 €/metri joten sen hinnaksi tuli 59 €. Lipasto oli 69 €. Koko kauneushoito siis 188 €. Ei minusta paha noin isosta ilmeen, tunnelman ja viihtyisyyden hinnasta! Mitä mieltä olette? Tähän en tietenkään laskenut muita kalusteita tai tavaroita, sillä niitä en ostanut varta vasten terassille ja joitakin esim. maljakoita oli jo olemassa. Jos silti laskisin pöytäryhmän ja laivan mukaan tähän ei summa olisi kovinkaan kummoinen.
Jos joskus siis on tarvetta uusia kalustusta niin alennus "nurkat" ja kirpputorit kannattaa ottaa tarkempaan syyniin!






Lopuksi vielä ennen ja jälkeen kuvat

Terassi ennen muutosta...








Muutoksen jälkeen...




































(Ostin silloisesta työssäoppimispaikasta seinän koristeeksi myös lähes 1,3 metrisen laivan joka päätyi uutta terassia koristamaan)






Lähes vuosi muutoksen jälkeen:



























Toivottavasti tämä antaa jollekkin jotain vinkkiä siitä, miten pienellä vaivalla ja rahalla voi saada suuren muutoksen aikaan. Jos puitteet ovat kunnossa, selvitään pelkällä stailauksella. Kehotan ajattelemaan niin, että lähtökohtana pidät ajatusta siitä, että mitä tilassa haluaisit tehdä, miltä haluaisit sen näyttävän. Ideat voivat olla hullun huikeita, mutta yleensä varsin toteutettavia! Ja ehkä voit kesällä tuoda suojaisalle terassille oman lempinojatuolisi olohuoneesta jossa voit istuskella ja lueskella, noh, mitäpä muutakaan kuin blogiani! :)


Nähdään taas, pian :)
Terveisin Pyhä Sylvi






Laivatuliaisia



Teimme pienen retken viikko takaperin Itämeren aalloille ja tuliaisiksi muun lihottavan/pöhöttävän tuotteen lisäksi löysin ihanaa suklaata joka sopii esim. Kahvipöytään tarjottavaksi. Jos rasiasta jää siis muille tarjottavaksi. Jos ja jos... Itselleen mieluisin joskaan ei suotuisin tapa tuhota 200 gramman rasia on tietysti syödä se sunnuntai-aamuna sängyssä aamupalaksi.
Vaikka suklaa on hyvää en silti usko siihen urotekoon, että joku kerralla koko rasiaa pystyisi nielemään joten väkisinkin joku muukin osansa saa.


BELGIALAISIA MAITOSUKLAATRYFFELEITÄ

Rasia sisältää siis 16 kappaletta Duc dÓ:n herkullisia maitosuklaatryffeleitä, joissa on myös hieman hasselpähkinää. Maitosuklaan kaakaopitoisuus on minimissään 33 %, eivät ole siis kovinkaan vahvan suklaan makuisia.
Herkkupalat sulavat suussa jättäen suuhun muistoksi miedon hyvän suklaan maun. Kaloreita näissä herrkupaloissa on 77, koko rasiassa siis 1218, joten ei ehkä ihan lounaan korvikkeeksi :)

Ostaessani näitä en liiemmin kiinnittänyt huomiota tuoteselosteeseen vaan mielestäni rasiakin jo kertoo mukiinmenevästä tuotteesta...




Duc dÓ

Brand Story

No two Duc d’O truffles are the same.
The reason for this is very simple.
The light chocolate mousse is sent on a journey through a large bed of chocolate flakes. Dancing over them, the truffles wrap themselves in the wildness of Belgian chocolate.
Only then are they ready to find their way into civilisation. That´s why all Duc d’O truffles are indecently delectable.
But each that little bit unique.


Duc dÓ on siis Belgialainen yritys joka on perustettu vuonna 1983. Viimeisten 25 vuoden aikana yksi Belgian tärkeimmistä tuottajista ja viejistä on Duc d'O Chocolaterie, josta suklaata viedään noin 80:n maahan!
Heidän ideanaan on tarjota kuluttajille laadukkaita tuotteita edulliseen hintaan. Tämän rasian hinta oli alle kuusi euroa, joka mielestäni on ihan ok jos haluaa jotain "luksusta" joskus nauttia. Toki parasta suklaata, Fazerin sinistä, saa parilla eurolla saman määrän, mutta mielestäni se ei ole sama asia...


Tässä siis pientä vinkkiä suklaan ystäville, hienovaraisia herkutteluhetkiä....


PS.Joskus joutuu bloggaajana uhrautumaan erinäisten asioiden edessä. Tänään se oli suklaan maistelua reilun 200 kalorin verran, mutta täytyyhän sitä tietää mistä puhuu...