tiistai 29. lokakuuta 2013

Halloweenin hajua....

Pidin pienelle lapsikatraalle tässä taannoin mukavan askartelukerhopäivän jolloin ikähaarukaltaan 3-6- vuotiaat kullannuput saivat mielensä mukaan askarrella kaikkea jännittäävää tulevaa kurpitsajuhlaa varten. Joillekkin ehkä lupasinkin, että laitan tänne jotain mukavasta tuokiostamme, joten en aijo olla petturi ja perääntyä, vaan tietenkin laittaa tänne kuvia upeista ja toinen toistaan hienoimmista töistä. Mukaan päräytän myös pienen tietoiskun kyseisestä juhlasta jos jolle kulle se on vielä uusi, outo tai tuntematon juhla....Kalmantuoksuinen Halloweeeeen

Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan.
Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto.
Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa.
Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se on nykyisin Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.


Historia:

Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa ja kuollessa, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan.
Suomessa vastaava juhla oli kekri. Vainajille tarjottiin juhlaruokaa ja heidän odotettiin kylpevän saunassa. ”Sieluinpäivän” iltana eli kekri-iltana naapurit kutsuivat toisiaan vieraiksi, lihaa syötiin ja viinaa juotiin ja yönvalvojaisia piettiin. Painittiin ja veisata völlötettiin.” (Valtimo).
Kristinuskon levitessä lähetystyöntekijöitä kehotettiin sulauttamaan kristittyjä tapoja pakanallisiin juhliin niiden kieltämisen sijasta. Niinpä tämäkin pakanallinen juhla korvattiin kristinuskon marttyyreille omistetulla juhlalla (omnium sanctorum).
Paavi Gregorius III siirsi aiemmin toukokuun 13. päivänä vietetyn Neitsyt Marian ja marttyyrien muistopäivän lokakuun 31. päiväksi 800-luvulla. Irlannissa tämä päivä sai nimen All Hallows Eve eli ”Kaikkien pyhien aatto”. Marraskuun ensimmäinen päivä oli varsinainen juhlapäivä All Saints Day (All Hallows Day, ”Kaikkien pyhien päivä”).
Latinalaisessa Amerikassa halloweenin vastine on kuolleiden päivä. Etelä-Amerikassa Halloween tunnetaan nimellä noitien yö eli Noche de Brujas.


Juhlapäivän vietto:

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan.
Lyhtyjen lisäksi halloweenin kuvastoa ovat vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat. Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitus- tai muihin naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: Trick or treat! eli ”Karkki vai kepponen”.
Aikuiset saattavat järjestää omia naamiaisjuhliaan. Omena on ollut suosittu lahja ja ruoka. Tavan on väitetty juontuvan roomalaisten ajoilta ja liittyneen roomalaisen jumalattaren Pomonan juhlintaan.
Katolinen kirkko vastustaa juhlaa pakanallisena. Esimerkiksi Ranskassa kirkko pelkää halloweenin saattavan syrjäyttää pyhäinpäivän vieton. Myös ortodoksinen kirkko suhtautuu Halloweenin viettoon kielteisesti sen pakanallisten ainesten vuoksi.
Uuspakanat saattavat viettää halloweenia, samhainia tai kekriä. Wiccassa samhain on suuri pyhäpäivä.


Päivämäärä

Useimmissa maissa pyhäinpäivä on 1.11. ja siten sen aatto ”halloween” on 31.10. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kuitenkin 1950-luvulta alkaen viettänyt pyhäinpäivää liikkuvasti lauantaina 31.10.–6.11. Vuoteen 1774 asti Suomenkin pyhäinpäivä oli 1.11. Suomessa halloween ei ole vielä vakiintunut mihinkään tiettyyn päivään eikä sitä ole määritelty virallisissa almanakoissa. Erikoiskaupan liitto suosittelee halloweenin päivämääräksi aina 31.10., kuten useimmissa muissakin maissa. Suosituin vieton ajankohta on lokakuun viimeinen viikonloppu.

Askartelua...
Muutamia vinkkejä askarteluhetkeen isommalle poikueelle:

- Suojaa pöytä kokonaan esim. vanhalla vahakankaalla

- Laita askartelutarvikkeet valmiiksi eri kippoihin josta lasten on helppo ottaa tarvitsemiaan tarvikkeita.

- Jos sinulla on muutama tarra-arkki, leikkaa ne parin tarran arkeiksi jotta kaikki saavat niitä helposti.

- Tee valmiita malleja. Jos aikaa on varattu runsaasti ja joukossa eritasoisia askartelijoita niin tee malleja runsaasti jotta suuremman luokan tekijällekin riittää puuhaa.

- Leikkaa pienemmille valmiiksi jotta myös he pääsevät aloittamaan työskentelyn heti.

- Kaikki eivät ole leikkaa-liimaa- työskentelystä yhtä mielissään joten on kivaa varata heille vaikka aiheeseen sopivia värityskuvia.

- Aloita askartelutuokio niin, että kaikki alkavat samasta työstä jolloin on helpompi neuvoa ja opastaa. Itse aloitimme kaikki kurpitsan teosta: pienemmille olin valmiiksi leikannut ja piirtänyt silmät yms., isommat piirsivät mallin mukaan ja leikkasivat kurpitsat itse.

- Anna lapsien käyttää omaa mielikuvitustaan. Meillä lapset saivat itse päättää kurpitsojen koristelusta. Pienemmät käyttivät kaikkea mitä oli tarjolla (metallinhohtovesivärejä, tarroja, öljypastelliliituja…), vanhempien lasten kurpitsat olivat ”hillitympiä”.

- Varaa liimaa varten omat kipot jokaiselle ja esim. pumpulipuikko sen levittämiseen. Itse käytin liimakippoina matalia kertislaseja.

- Tarvikkeita voi ostaa askarteluliikkeestä, mutta kannattaa hyödyntää kotoa löytäviä tarvikkeita. Kananmunan kennon osasta saa mm. hyvän hämähäkin vartalon, oranssista kertakäyttölautasesta kurpitsan piirtämällä siihen eri ilmeitä. Myös syksyn värikkäitä lehtiä kannattaa prässätä kirjan välissä ja käyttää näissä. Netistä löytyy tuhansia askarteluohjeita (mm. perhekerhon sivut, tiimarin sivut)

Hämähäkin verkko:Vinkkejä googlen kuvahakuun (aiheeseen sopivia värityskuvia)

Halloween template

spider coloring

halloween coloring

Jack O'lantern coloring

halloween crafts

haunted house coloring

skeleton templateOmat mallit:

Lasten upeat tuotokset:Päivä oli antoisa ja erittäin hauska, vertaansa vailla oleva, täynnä lasten iloa ja riemua! On hienoa katsoa kun kaikki ovat innoissaan ja touhuavat täysillä. Kenelläkään ei ole vilu eikä nälkä :DhApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hApPy HaLlOwEeN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!