perjantai 7. maaliskuuta 2014

Stailausta

Päätin alkaa jakamaan tänne teidänkin luettaviksi lisää näitä sisustusprojektejani.

Tällä kertaa on vuorossa kouluaikana suorittamani stailauksen näyttötutkintotyö, joka pitää sisällään kolmihenkisen perheen työ/ vieras/ tv-katseluhuoneen suunnittelun asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden sekä annetun budjetin pohjalta, sekä työn toteutuksen: seinien maalauksen/ tapetoinnin, tekstiilien valmistuksen, loppustailauksen. Myös tarvittavien materiaalien hankkiminen kuului tähän.Kohteen tiedot:

Talo on vuonna 1972 rakennettu keltatiilinen paritalo ja asuinneliöitä on 146.
Talossa on olohuone, makuuhuone, lastenhuone, keittiö,takkahuone, isohko käytävämäinen eteisaula, pieni "välihuone" eteisen sekä takkahuoneen välissä, vierashuone, sauna-, sekä suihkutilat ja kaksi vessaa.
Perhe on asunut talossa hieman reilu vuoden ja tehneet itse itsenäisesti remonttia mm. makuuhuoneessa, tyttären huoneessa, sekä olohuoneessa.
Varsinaisen stailauksen kohde, vieras- /työ- / tv-huone on ollut aijemminkin vierashuonekäytössä, mutta sille ei ole ennestään tehty muuta kuin "kannettu" huonekalut sisään ja se kaipasi ilmeen "kohotusta".
Huone on lähes neliön mallinen, mitat noin 3500 x 2900 mm.
Yhdellä seinällä on pienehkö ikkuna ja kahdella muulla seinällä ovet, toinen ovi eteiseen ja toinen ovi takkahuoneeseen. Huoneessa on siis vain yksi ehjä seinä, jolla ei ole esim. ikkunaa.

Seinien alkutilanne:
Seinillä oli tapettia sekä maalia, yhtä siellä, toista täällä. Osassa seinistä oli myös tarvetta reikien paikkailuun.

Muut pinnat:
Kattolistat ovat suht ok , mutta osa jalkalistoista puuttuu / ovat huonossa kunnossa, myös ikkunan listoista osa puuttuu.
Katto on valkoista sisustuslevyä eikä sitä ole tarkoitus vaihtaa.
Lattia on pähkinän sävyinen laminaattilattia jota ei myöskään ole tarkoitus vaihtaa.
Tarpeet ja toiveet, mitä löytyy kotoa jo valmiina?

Huone on tällä hetkellä siinä kunnossa että isäntäparin mielestä "mikä vaan" ja millainen vaan stailaus saa huoneen näyttämään paremmalta.
Huoneessa on tällä hetkellä parisänky, tv-taso sekä vanha "laatikko"tv, epäkunnossa oleva lattiavalaisin sekä "ylimääräistä rojua".
Tulevaan huoneeseen ei haluta mitään muuta nykyisestä huoneesta kun seinällä olevat aseet, miekat, heittotähti, jotka ovat perheen isännälle rakkaita ja tärkeitä. Vanhasta ei siis jää kun ns. "kaunis" muisto.
Tilasta halutaan mukava paikka, jossa voi yövieras yöpyä joskus silloin tällöin, lisäksi tila toimisi ns. työhuoneena eli pieni työpiste jossa maksaa laskut ym. Tilaan halutaan myös tv, eli siis huone toimisi toisena tv:n katselupaikkana ja pelikonsoli voitaisiin tuoda olohuoneesta tähän huoneeseen.
Perhe on käynyt ostamassa jo aikaisemmin valkoisen kirjoituspöydän, kaksi mappihyllyä ja seinälle asennettavan taulutelevision. Heiltä löytyy työtuoliksi käyvä satulatuoli.Tilauksessa on musta vuodesohva jonka saapumisaika ei ollut tiedossa, mahdollisesti kerkeää tulemaan siksi kun stailausta toteutetaan. Lisäksi perheellä olisi valkoinen matala olohuoneen pöytä ja harmaa nukkamatto. Toiveena olisi saada myös jo olemassa olevat puiset valkoiset lehti/laskukotelot mappihyllyyn.

Värimaailma :
Ruskeaa heillä on jo olohuoneessa, sitä he eivät halua tulevaan huoneeseen. He pitävät musta - valko - harmaasta sävymaailmasta, piristysruiskeeksi saisi tilaan kuitenkin tuoda jotain väriä esim. turkoosia, limeä, purppuraa, lilaa tms.

Muita toiveita:
- seinät uuteen uskoon
- ennemmin maalia, ei ehkä tapettia
- kattovalaisin
- mappihyllyyn esim. joku kori johon saisi piiloon "sälää"
- mahdollisesti joku tekoviherkasvi
- muistitaulu
- kynätelinen tms.
- verhot esim. ikkunan vasemmalle puolelle pitkä verho (ikkunan yläpuolella 149 pitkä verhokisko ikkunalautakotelon takana)
- Koristetyynyn päällisiä

Mieltymyksiä:
Pariskunnalla on rakkaana tärkeänä yhteisenä harrastuksena moottoripyöräily. Se voisi ilmetä esim. verhojen kankaassa tms.
Lauseet: no bike, no life ja live to ride, ride to live
Muistitaulu yms. voisi olla itsetehtyjä.
Tekstiileissä saa olla väriäkin ja esim vanhan ajan tekstejä tms.
Tähtikuvio kiva.
Perheen emäntä suuri Elvis-fani, mutta ei toivo että se näkyisi tässä huoneessa.

Perheellä on lemmikeitä, mutta niiltä olisi tarkoitus evätä pääsy uuteen huoneeseen.

Budjetti on 300 €, siitä voidaan kyllä venyä muutama kymppi.


Tältä pohjalta siis ponnistin ja tein eri suunnitelmia jotka esitin asiakkaalle. Kalusteiden sijoittelusta kaksi eri vaihtoehtoa, maalisävyistä kaksi eri vaihtoehtoa, kolme eri tekstiilisuunnitelmaa, valaisimista kolme eri vaihtoehtoa. Ehdotukset koottiin plansseille joista kuvia alhaalla.Asiakkaat valitsivat ja hyväksyivät suunnitelmistani kalusteiden sijoittelut, maalien värisävyt ja valaisimen, mutta tekstiilisuunnitelmiin ei oltu aivan tyytyväisiä joten yhdessä valitsimme verhokankaaksi suunnitelman ulkopuolelta sellaisen kankaan joka kuitenkin minulla oli "takataskussa".

Stailaus alkoi siitä että isäntäväki tyhjensi huoneen jonka jälkeen minä pääsin talon isännän ja emännän avustuksella paklaamaan, hiomaan sekä maalaamaan. Koulussa tein kaikki ompelutyöt sillä tilanne oli tutkintotilaisuus, jolloin kaikki olivat "tarkan valvovan silmän alla".
Lopputulos

Mitä sillä kolmella sadalla eurolla saatiin?
Sillä saatiin mm. ikkunaan uusi verho, pöytäliina, muutama koristetyyny "omalla painatuksella", muistitaulu sekä kankaasta että liitutauluteipistä ja seinään maalia sekä siihen käytettäviä välineitä. Asiakkaalla oli itsellään tukevaa kangasta josta saatiin ommeltua lattialle löhötyyny mutta sen täytteet kuuluivat budjettiin.


Alla hieman kuvia muutoksesta:

Kuva ovelta ennen muutosta


Muutoksen jälkeen

Toisesta suunnasta otettu ennen- kuva
Muutoksen jälkeenTakaseinälle olevaan tummemmalla harmaalla maalattulle alueelle asiakkaiden oli tarkoitus laittaa koristemiekkoja, heittotähtiä ym. Tässä kuva kun kaikki esineet ovat paikoillaan:Kattovalaisinta ei ollut näiden kuvien ottamishetkellä vielä kytketty sekä myös listat uupuivat, mutta tarkoituksena olikin, että asiakas hankkii ja asentaa ne myöhemmin.Omasta mielestäni huoneeseen saatiin hyvä ja kannattava muutos pienellä budjetilla. Myös isäntäväki olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Tästä "reissusta" jäi hyvä mieli, paljon kokemusta ja oppia.

Parhaana palkintona tästä sai tyytyväiset asiakkaat jotka suostuivat ottamaan minut "huseeraamaan" huusholliinsa "koulutyttösenä". Projekti oli erittäin mielekäs ja onnistunut kaikin puolin!
Kuosisuunnittelukilpailu


Sampsukan facebook-sivuilla oli kilpailu:

"Onko sinulla idea uuteen hittikuosiin? Nyt sinusta voi tulla kuosisuunnittelija.
Lähetä meille kuva omasta suunnitelmastasi ja teemme voittajatyöstä kankaan!
Sinun ei tarvitse olla kuosisuunnittelun ammattilainen, vaan voit tehdä luonnoksen kuosista haluamallasi tavalla. Käsin, tietokoneella, miten vain.
Voittajakuosin viimeistelee kuosisuunnittelun ammattilainen, ellei työsi ole jo valmis painokoneita varten.

Kilpailu on kaksivaiheinen

Otamme ehdotuksia vastaan 15.2.2014 saakka. Tämän jälkeen alkaa äänestysvaihe, jossa äänestetään viisi parasta kuosisuunnitelmaa. Valitsemme voittajan viiden eniten ääniä saaneen kuosin joukosta. Yleisöäänestys päättyy 7.3.2014 ja voittaja julkaistaan muutaman päivän päästä siitä."Tartuin tietysti tilaisuuteen ja tein "muutaman" ehdotuksen kolmen viikon aikana. Alusta asti ajattelin, että siellä on niin paljon hyviä ehdotuksia, että mahdollisuudet ovat aika pienet päästä edes viiden parhaan joukkoon.... Tänään kuitenkin kilpailu päättyy ja selviää mitkä viisi ehdotusta siis pääsevät jatkoon, joista Sampsukan väki valitsee itse "voittajan".

Tunnen silti jo olevani voittaja! Ensimmäisen kuosiehdotuksen lähetettyä tuntui kivalta. Olin onnistuneesti saanut lähetettyä ehdotukseni ja siellä se on ja pysyy. Sitten kun sain kaikki ehdotukset lähetettyä määräaikaan mennessä, koin oloni onnistuneeksi.
Seuraavaksi alkoi äänestysvaihe ja olen niiiiiiiiiiiiiiin iloinen, että melkein jokainen ehdotus sai edes yhden äänen. Parhaaksi kuosiehdotuksekseni tällä hetkellä (ja varmasti myös kisan päätyttyä)nousi ihan viimemetreillä "kyhäämäni" "Nopo".
Kaikenkaikkiaan ehdotuksia kilpailuun tuli 343, joista minun oli 69. Tässä kaikki kuosiehdotukset:
(Ehdotukset ovat siinä järjestyksessä minkä verran ne ovat ääniä saaneet tähän päivämäärään ja kellonaikaan mennessä. Hännillä siis muutama sellainen joiden äänisaaliiksi taitaa jäädä puhdas nolla :) )

Oma suosikkini "Ilmapallokoira":

Ensimmäinen lähettämäni ehdotus:
Myös yksi suosikeistani, joka syntyi vähän niinkuin "vahingossa":

Totuushan on se, etten kaikista ehdotelmistani ole niin "ylpeä" kuin toisista. Olisi ehkä kannattanut nukkua aina pari yötä ennen ehdotuksen lähettämistä, mutta siellä ne nyt ovat. Toki jätin pois kourallisen joita en saanut lainkaan "sopiviksi" tai valmiiksi...
Hauskaa kuitenkin oli näitä tehdessä ja olihan tämä ensimmäinen tällainen kilpailu johon osallistuin joten olen taas yhtä kokemusta rikkaampi :)

Nyt jään jännittämään mikä tulokseksi tulee, peukut siis kaikilla pystyyn! Ja suuri kiitos kaikille minua jo äänestäneille ja ehdotustani seinillään jakaneille!!