maanantai 3. maaliskuuta 2014

TIISTAIN TOIVOTTU



Tein eilen iltapäivällä aika kohtuuhyvää salaattia ja ajattelin viskaista ohjeen myös tänne jotta muidenkin masu täyttyisi ekstaasiin nostattavista makunautinnoista. Ehkä hieman liioiteltua, mutta ihan mukiin menevää safkaa siis.

Tein tämän "omasta päästäni" joten olkoon sen nimi vaikka "Sylvin salaatti", kas tässä ohje:



SYLVIN SALAATTI

70 g vuonankaalia (tilalle voi laittaa myös muuta vihreää esim. jäävuorisalaattia ja rucolaa. Jäävuorisalaatista noin puolikas riittää...)
200 g ohuita pikiä vihreitä papuja (esim. Pirkka pakaste)
200 g tuoretta kurkkua
300 g maustamatonta broilerin filesuikaletta
pari rkl keskivahvaa salsadippiä (esim. Pirkka)
2 kananmunaa
kourallinen pekaanipähkinöitä
rypsiöljyä
3 siivua perunalimppua

Huuhtele vuonankaali ja asettele tarjoiluvadin pohjalle, voit laittaa hieman suolaa ja pippuria mausteeksi. Keitä papuja muutama minuutti ja jäähdytä nopeasti, lisää ne salaattiin. Pilko kurkku ja asettele muiden vihreiden päälle. Paista broilerit ja mausta suolalla, pippurilla sekä salsakastikkeella. Kun broilerit ovat jäähtyneet, nosta ne salaatin keskelle. Keitä kananmunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele ne salaattivadin reunoille. Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla, mausta tarvittaessa hieman suolalla, lisää ne broiskujen päälle. Leikkaa perunalimpusta pieniä kuutioita, paista kuumalla pannulla öljyssä ja lisää koko komeuden päälle.




Vuonankaali on ikivanha salaattilaji, jota viljeltiin jo antiikin Roomassa. Nimestään huolimatta vuonankaali kuuluu salaattikasveihin. Sen lehdet on pienehköt ja lusikkamaiset. Vuonankaali ei muodosta kerää vaan pieniä lehtiruusukkeita. Vuonankaalin maku on mieto ja pähkinämäinen.
Vuonankaali käy tuoresalaatiksi sellaisenaan tai muihin salaattilajeihin sekoitettuna. Siitä saa myös kauniita ja hyvänmakuisia koristeita ruokiin.



Pirkka papu sopii mainiosti esimerkiksi wokkeihin ja salaatteihin.



Pirkka salsadippi on keskivahva dippi tacoille ja tortillojen täytteeksi. Kokeile myös muiden ruokien kastikkeena ja muussa ruuanlaitossa.



Tutkimuksen mukaan pekaanipähkinöiden luonnostaan sisältämät antioksidantit voivat parantaa sydämen terveyttä ja jopa ehkäistä sydäntauteja.




Salaatti käy hyvin lounaaksi, koska on erittäin ruokaisa. Sitruunalla maustettua jäävettä suosittelen tämän kanssa nautittavaksi. Viikonloppuna tietysti lasi puolikuivaa valkkaria tasaa kivasti makuja, kuka mitenkin päin haluaa :)

3 kommenttia:

  1. Onkoha noi kuvat tarpeeks isoja.... :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä noista kuvista selvän saa.....mihinkäs ruokaan (salaattiin) punajuuren naatteja (lehtiä) ja appelsiinin kuorta kuuluu laittaa? naatit antaa kai rautaa ja appelsiinin kuori alentaa verenpainetta, liekö iltapäivä lehden höpötystä.....

    VastaaPoista
  3. MOIKKA!

    Itse käyttäisin punajuuren lehtiä mausteeksi muun salaatin joukkoon, kuten myös rucolaa (esim. tuhon edelläolevaan ohjeeseen...). Jos siis ostat puntin punajuuria lehtineen päivineen, niin ei niitä kannata pois heittää...
    "Meidänkin" kaupan valikoimista on löytynyt salaattisekoituksia, johon sitä on lisätty muiden "herkkujen" lisäksi.
    Punajuuren lehtien rautapitoisuuksista mulla ei ole tietoa, mutta itse punajuuri sisältää rautaa 0,9 mg/100 g (suosituksena on naisilla noin 12 mg/vrk ja miehillä noin 10 mg/vrk).

    Puolentoista vuoden takaisessa Turunsanomien lehdessä oli haastattelu, jossa haastateltiin Eviran tutkimusprofessori Anja Hallikaista:
    – Punajuuren lehtiä voi laittaa salaattiin muutaman vaikka koristeeksi, mutta en suosittelisi niitä salaatin tai ruuan pääraaka-aineeksi
    Naattien nitraattipitoisuudet pitäisi ensin analysoida ja todeta riittävän alhaisiksi.
    Asiaa hankaloittaa se, että virallisia enimmäispitoisuuksia ei punajuuren naateille ole, eikä niiden nitraattipitoisuutta ole Evirassa tutkittu.
    Kaupalla vastuu pitoisuuksista
    Punajuuret sisältävät kohtalaisen isoja pitoisuuksia nitraatteja. Nitraatit muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä.
    Punajuuria on hyvä käyttää vain keitettynä, jolloin nitraattipitoisuudet vähenevät. Hallikainen sanoo, että jos punajuuret kypsentää esimerkiksi uunissa tai pannulla paistamalla, kannattaa ne ensin esikypsentää kiehauttamalla niitä muutaman minuutin ajan vedessä.
    Koska punajuuren juuriosa sisältää paljon nitraatteja, lehtiosissa on niitä todennäköisesti vielä runsaammin. Nitraateille on tyypillistä kertyä kasvien lehtiosiin.
    Lisäksi erilaisten torjunta-aineiden pitoisuudet voivat olla naateissa suurempia kuin itse syöntikohteessa eli punajuuressa. Torjunta-aineiden sallitut jäämät kun on määritelty nimenomaan juuriosalle.
    Hallikainen muistuttaa, että viime kädessä kaupalla ja tuottajalla on vastuu siitä, että myytävien punajuurenlehtien nitraattipitoisuudet eivät ole liian korkeita.
    Hallikainen vertaa punajuurenlehtiä rucolaan, josta on löydetty korkeita nitraattipitoisuuksia. Pieni määrä mausteenomaisesti käytettynä ei haittaa, mutta suurten määrien syömistä kannattaa välttää.


    Kodinkuvalehden sivuilla oli vinkkejä punajuurten lehtien käyttöön:

    Viisi vinkkiä, kuinka punajuuren naatteja voi käyttää ruoanvalmistuksessa.

    Käytä naatteja vokeissa tai intialaisissa ruuissa linssien kanssa.

    Kuullosta pannulla tomaattipaloja, lisää naatit ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla.

    Lorauta kuullotetuille naateille balsamicoa. Murustele mukaan fetaa tai sinihomejuustoa.

    Kokeile naatteja risottoihin ja piiraiden täytteisiin.

    Naatit sopivat ruokiin, joihin käyttäisi pinaattia tai mangoldia.


    Eli siis kannattaa kaiketi käyttää kohtuudella, kukas tässä silti pelkäksi lampaaksi muuttuisikaan ja pelkkiä "rehuja" söisikään......



    Mutta sitten tapaus appelsiinin kuori.

    Appelsiinin aromikkain osahan on juuri se kuori.
    Appelsiinin kuorta käyttäisin leivonnassa makua antamaan esim. kuivakakuissa ja pikkuleivissä. Sitä voi käyttää myös hilloissa, hillokkeissa ja chutney-kastikkeissa esim. joidenkin juustojen ja keksien kaverina. Hillotut appelsiinin kuoret ovat myös hyvä lahja esim. ruoan laittoa harrastavalle pikkusiskolle ;). Klassinen pääruokahan on appelsiinibroileri, johon voi käyttää sekä appelsiinista puristetun mehun, että raastetun kuoren.

    Sekä appelsiinin oranssi että valkoinen kuoriosa sisältävät kuulemma hesperidiini-flavonoidia, joka alentaa verenpainetta, auttaa pitämään kolesterolin kurissa ja hillitsee tulehduksia.

    Appelsiinin kuoressa on jäämiä kasvinsuojeluaineista, mutta ne ovat vesiliukoisia ja lähes puolet häviää kuumalla vedellä ja juuresharjalla hankaamalla.
    Loput "myrkyt", joita jää, eivät kai tee hallaa koska määrä on niin pieni.

    Toivottavasti tästä sait jotain vastausta kysymyksiisi. Yhteenvetona siis ehkä että kaikkea kohtuudella, kaikki on siis terveellistä ja epäterveellistä :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)