maanantai 16. syyskuuta 2013

OHJEITA SYYSMENUUN

Tässä joitakin menuni ohjeita. Pankaa kokeillen....

Riistarieskarullat
savuporotuorejuustoa
poronkäristelihaa (paistetaan vain voissa)
suolakurkkua
rieskoja (toinen vieraista gluteeniton joten käytin Moilasen rieskarullia)

Liha käristetään ja liha sekä kurkut pilkotaan todella hienoksi. Sekoitetaan tuorejuuston kanssa ja tarvittaessa lisätään suolaa sekä pippuria. Levitä täytettä rieskoille ja rullaa rullaksi, rullaati rullaa... Pilko vinosiivuiksi ja tarjoa salaatin kera.



Paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä
10 annosta

300 g lanttua
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl rypsiöljyä
Kukkakaalipyree
1 kpl kukkakaalia
2 dl kuohukermaa
25 g sinihomejuustoa (rasvaa 30 %) (murusteltuna)(Käytin fetajuustoa)
1/2 tl valkopippuria

Kuori lantut ja leikkaa ne reilunkokoisiksi tangoiksi. Aseta ne uunipannulle mahdollisimman väljästi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Valuta päälle reilusti rypsiöljyä.

Paahda 220 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes tangot ovat ruskistuneet hieman pinnalta. Jätä ne vetäytymään uunipellille.

Valmista kukkakaalipyree. Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Kypsennä palat kermatilkassa kannen alla pehmeiksi. Siivilöi kaalinpalat ja nosta ne kulhoon. Lisää aurajuustomurut ja pippuri ja soseuta sileäksi tahnaksi.

Asettele pikkulautasille muutama lanttutanko kerroksittain. Lusikoi viereen kukkakaalipyreetä. Nosta tarjolle.

Linkki: http://www.maku.fi/resepti/paahdettua-lanttua-ja-kukkakaalipyreeta#ixzz2f4SbxQPy



Säräjuurekset
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
rypsiöljyä
suolaa
hunajaa
timjamia

Leikkasin juurekset "tikuiksi". Laitoin ne uunipellille ja päälle laitoin öljyä, mausteet ja hunajaa. Tämä oli mun versio säräjuureksista ja olivat tykättyjä. Uunin asteet taisi olla 200 ja oiskohan ne olleet puolisen tuntia.... tutkikaa ja tarkkailkaa aina aikaa ja lämpötilaa.



Piirakka puolukoista ja kinuskista
Pohja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
1 muna
1 keltuainen

Täyte
3 dl puolukoita
1 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,5 dl hienosokeria
3 rkl siirappia
1 tl voita
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
kokonaisia puolukoita

- Tee ensin pohja ja anna sen jäähtyä sillä aikaa, kun teet täytteen: Sekoita leivinjauhe, suola ja sokeri vehnäjauhoihin. Lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita murumaiseksi. Lisää kananmuna ja keltuainen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Voitele ja jauhota vuoka, jonka halkaisija on 22–24 cm. Taputtele taikina vuokaan, pistele haarukalla pohjaan muutama reikä. Tee foliosta rypistämällä rengas ja tue sillä taikinan reunat, etteivät ne valu alas paistamisen aikana. Paista keskellä uunia 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Voit tarjota herkun suoraan vuoasta tai tarjoiluvadilta. Jos valitset tarjoiluvadin, nosta valmis jäähtynyt pohja vadille ja täytä se siinä.

- Tee täyte: Murskaa puolukat sokerin kanssa. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi. Mausta kermavaahto vaniljalla ja kanelilla. Levitä puolukkasurvos piiraspohjalle ja levitä kermavaahto päälle.

- Tee kinuski: Laita paksupohjaiseen kattilaan kuohukerma, fariinisokeri, sokeri ja siirappi. Keitä seosta välillä hämmentäen keskilämmöllä noin 10–20 minuuttia, kunnes kinuski on sakeaa. Varo keittämästä liian kauan, ettei kuorrutuksesta tule liian paksua. Voit kokeilla paksuutta laittamalla kinuskia pienen nokareen teelusikalla lasilliseen vettä. Kaada vesi pois. Jos kinuskia on liuennut veteen, se ei ole valmista. Jos taas saat nokareen ehjänä lasin pohjalta, se on valmista. Lisää voi ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.

- Kaada jäähtynyt kinuski kakun päälle ja koristele pinta puolukoilla.

Tämä ohje oli talo&koti sivuilta. Itse tein tästä sellaisen variaation, että tein tämän pieniin bebeleivosvuokiin. Pohjan jauhojen sijaan käytin Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta ja kinuskiin käytin vain kuohukermaa ja fariinisokeria suhteessa 1 dl kermaa ja 1 dl sokeria.



Tuorejuustovaahto
maustamatonta tuorejuustoa
kuokukermaa vaahdotettuna
sitruunan mehu ja kuorta

Aineet sekoitetaan keskenään ja kippasin puolukkakinuskileivoksen viereen. Koristeeksi ja raikastukseksi vielä marjoja ja pari palaa laadukasta fazerin tummaa suklaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)