keskiviikko 5. elokuuta 2015

TIISTAIN TOIVOTTU: Kasvissosekeittoa ja vinkkejä arkiruokailuun






Ihana syksy ja arki alkaa. Arjen helpottamiseksi päätin, että teen aina suunnitelman koko viikon ruokalistaksi, jottei kaupassa tarvitse aina miettiä, että mitä tällä kertaa kokkailisi!


Ajattelin yrittää pitää kiinni myös siitä ajatuksesta, että vähintään kerran viikossa on kasvisruokapäivä ja kalapäivä.  Tänään jaan teille innostuksissani ohjeen herkullisesta kasvissosekeitosta!



Kasvisruokaa pidetään helposti mauttomana, ällönä, liian ohuena ruokana ja ties mitä lie! Totuus on kuitenkin se, että ihmiset syövät aivan liian paljon lihaa ja näin ollen se tuskin on pahitteeksi, vaikka yhtenä päivänä se jätetäänkin pois.  Jos kuitenkin joku perheen jäsenistäsi alkaa itkemään porsaan perseen perään, voi aina ruoan seuraksi tehdä kinkkuleivän tai vaihtoehtoisesti antaa selkäsaunan. Kuitenkin järkevä keskustelu lihattomasta päivästä rauhoittaa pyörremyrskyn ja ruoan maunhan tinkimisestä ei suinkaan ole kyse joten ei syytä huoleen. Lisäksi, jos olet ahkera kokkaamaan ja haluat ateriasta täydellisen, voisi kasvisruoan kanssa tarjota myös jälkkäriä (pekonirahkaa :D )!






Meidän parin viikon ruokalista näyttää tältä: 
(Ruoan kanssa myös jotain ”vihreää” aina, lisäksi keiton seurana leipää)


Maanantai:
Kana-nuudeliwokkia (broiskua, kasviksia ja nuudelia. Niistä loihtii nopeasti helpon ja maittavan wokin)

Tiistai:
Jauhelihakeitto

Keskiviikko:
Jauhelihakeitto

Torstai:
Savulohipastaa ja keitettyä kukkakaalia (Täysjyväpastaa ja kastike johon tulee vain sipulia, kylmäsavulohta ja ruokakermaa. Helppo ja nopea!)

Perjantai:
Kasvissosekeitto ja ruisleipätikkuja

Lauantai:
Spagetti ja tomaattinen jauhelihakastike, porkkanaraaste

Sunnuntai:
Uunissa pitkään haudutettu kasler, valkosipulilohkoperunat ja punasipulihilloke


Maanantai:
Lihapullat, keitetyt perunat, kastike, ruusukaalia

Tiistai:
Eilisistä tähteistä pyttipannu

Keskiviikko:
Kalakeitto

Torstai:
Kasvispihvit, fetasalaatti, itse leivottu focaccia (jos viitsii :D )

Perjantai:
Broilerikiusaus ja uuniporkkanat

Lauantai:
Karjalanpaisti, keitetyt perunat, uunipunajuuret

Sunnuntai:
Uunilohi, perunamuusi, kasvissekoitus






Tässä nyt vähän vinkkiä parin viikon ruoista. Helpommalla pääsee jos joka ruokaa valmistaa aina niin paljon, että siitä riittää seuraavaksi päiväksi. Lisäksi voi miettiä tähteiden käyttöä seuraavana päivänä, esim. että edellisenä päivänä voisi keittää ruoan seuraksi porkkanoita ja jos niitä jää niin ne käyvät seuraavan päivän sosekeittoon!




Viikonlopun ruoiksi sopivat parhaiten pitkään haudutetut ruoat, sillä silloin aikaakin on siihen enemmän. Viikolla pystyy monessa ruoassa oikaisemaan jos ostaa vaikka valmiiksi pilkottuja kasviksia, sekä kiusausperunoita pakastimesta. Valmisruokien puolesta en kuitenkaan liputa ja esim. lihapullat on syytä valmistaa itse! 




Jos on kotiin tullessa suden nälkä, kannattaa suosia ”pikaruokia” kuten edellä mainittu kalapasta jossa ei aikaa kulu muuta kuin sen verran, että pasta ja kukkakaali kypsyvät: siinä ajassa ehdit tehdä kastikkeen, pilkkoa sipulin, kuullottaa sen pannulla, lisätä kylmäsavulohenpalaset ja kerman ja maustaa.  Annokseen sopii myös tuore kurkku ja sen pilkkominen ei aikaa vaadi. 
Salaatitkin ovat nopeita valmistaa, mutta aina ei tarvitse tehdä niin ”monimutkaisesti” terveellistä ruokaa ja aterian kylkeen vihreäksi osaksi sopivat juurikin vaikka nuo kurkkupalat.






Mutta nyt siihen reseptiin, kasvissosekeittoon!









Kasvissosekeitto ja ruisleipätikut


5 perunaa
6 porkkanaa
1 iso sipuli
muutama valkosipulin kynsi
½ pakettia Koskenlaskija-sulatejuustoa
suolaa
pippuria
vettä


Kuori ja pilko vihannekset (myös valkosipuli). Laita ne kattilaan veteen kiehumaan, mausta suolalla ja anna kiehua niin, että ne ovat täysin pehmeitä.
Kaada keitinliemi talteen. Muusaa ainekset sauvasekoittimella ja lisää juusto ja keitinlientä  niin, että siitä tulee tasaista, samettisen pehmeää ja sosekeittomaista. Mausta pippurilla. Jos tarve vaatii, kuumenna vielä keittoa. Tarjoa paistettujen leipätikkujen kanssa.



Ruisleipätikut:

Reissumiestä noin 1 siivu/ruokailija
öljyä


Laikkaa reissumies neljään osaan ja paista tikut pannulla öljyssä. Halutessasi mausta pienellä määrällä suolaa.

Leipätikut ovat myös herkullisia jos pannulle lisää paloiteltua valkosipulia!!










Toivottavasti sait jotain vinkkiä tästä omaan arkiruokailuunne ja madalsit kynnystä ottaa ruokalistaanne myös kasvisruokapäivän/päiviä!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)