Ihana syksy ja arki alkaa. Arjen helpottamiseksi päätin,
että teen aina suunnitelman koko viikon ruokalistaksi, jottei kaupassa tarvitse
aina miettiä, että mitä tällä kertaa kokkailisi!
Ajattelin yrittää pitää kiinni myös siitä ajatuksesta,
että vähintään kerran viikossa on kasvisruokapäivä ja kalapäivä. Tänään jaan teille innostuksissani ohjeen herkullisesta kasvissosekeitosta!
Kasvisruokaa pidetään helposti mauttomana, ällönä, liian
ohuena ruokana ja ties mitä lie! Totuus on kuitenkin se, että ihmiset syövät
aivan liian paljon lihaa ja näin ollen se tuskin on pahitteeksi, vaikka yhtenä
päivänä se jätetäänkin pois. Jos
kuitenkin joku perheen jäsenistäsi alkaa itkemään porsaan perseen perään, voi
aina ruoan seuraksi tehdä kinkkuleivän tai vaihtoehtoisesti antaa selkäsaunan.
Kuitenkin järkevä keskustelu lihattomasta päivästä rauhoittaa pyörremyrskyn ja
ruoan maunhan tinkimisestä ei suinkaan ole kyse joten ei syytä huoleen.
Lisäksi, jos olet ahkera kokkaamaan ja haluat ateriasta täydellisen, voisi
kasvisruoan kanssa tarjota myös jälkkäriä (pekonirahkaa :D )!
Meidän parin viikon ruokalista näyttää tältä:
(Ruoan kanssa
myös jotain ”vihreää” aina, lisäksi keiton seurana leipää)
Maanantai:
Kana-nuudeliwokkia (broiskua, kasviksia ja nuudelia. Niistä
loihtii nopeasti helpon ja maittavan wokin)
Tiistai:
Jauhelihakeitto
Keskiviikko:
Jauhelihakeitto
Torstai:
Savulohipastaa ja keitettyä kukkakaalia (Täysjyväpastaa ja
kastike johon tulee vain sipulia, kylmäsavulohta ja ruokakermaa. Helppo ja
nopea!)
Perjantai:
Kasvissosekeitto ja ruisleipätikkuja
Lauantai:
Spagetti ja tomaattinen jauhelihakastike, porkkanaraaste
Sunnuntai:
Uunissa pitkään haudutettu kasler, valkosipulilohkoperunat
ja punasipulihilloke
Maanantai:
Lihapullat, keitetyt perunat, kastike, ruusukaalia
Tiistai:
Eilisistä tähteistä pyttipannu
Keskiviikko:
Kalakeitto
Torstai:
Kasvispihvit, fetasalaatti, itse leivottu focaccia (jos
viitsii :D )
Perjantai:
Broilerikiusaus ja uuniporkkanat
Lauantai:
Karjalanpaisti, keitetyt perunat, uunipunajuuret
Sunnuntai:
Uunilohi, perunamuusi, kasvissekoitus
Tässä nyt vähän vinkkiä parin viikon ruoista. Helpommalla
pääsee jos joka ruokaa valmistaa aina niin paljon, että siitä riittää seuraavaksi
päiväksi. Lisäksi voi miettiä tähteiden käyttöä seuraavana päivänä, esim. että edellisenä päivänä voisi keittää ruoan seuraksi porkkanoita ja jos niitä jää niin ne käyvät seuraavan päivän sosekeittoon!
Viikonlopun ruoiksi sopivat parhaiten pitkään haudutetut
ruoat, sillä silloin aikaakin on siihen enemmän. Viikolla pystyy monessa
ruoassa oikaisemaan jos ostaa vaikka valmiiksi pilkottuja kasviksia, sekä
kiusausperunoita pakastimesta. Valmisruokien puolesta en kuitenkaan liputa ja
esim. lihapullat on syytä valmistaa itse!
Jos on kotiin tullessa suden nälkä, kannattaa suosia ”pikaruokia”
kuten edellä mainittu kalapasta jossa ei aikaa kulu muuta kuin sen verran, että
pasta ja kukkakaali kypsyvät: siinä ajassa ehdit tehdä kastikkeen, pilkkoa sipulin, kuullottaa sen
pannulla, lisätä kylmäsavulohenpalaset ja kerman ja maustaa. Annokseen sopii myös tuore kurkku ja sen
pilkkominen ei aikaa vaadi.
Salaatitkin ovat nopeita valmistaa, mutta aina ei
tarvitse tehdä niin ”monimutkaisesti” terveellistä ruokaa ja aterian kylkeen vihreäksi osaksi sopivat
juurikin vaikka nuo kurkkupalat.
Mutta nyt siihen reseptiin, kasvissosekeittoon!
Kasvissosekeitto ja ruisleipätikut
5 perunaa
6 porkkanaa
1 iso sipuli
muutama valkosipulin kynsi
½ pakettia Koskenlaskija-sulatejuustoa
suolaa
pippuria
vettä
Kuori ja pilko vihannekset (myös valkosipuli). Laita ne kattilaan veteen kiehumaan, mausta suolalla ja anna kiehua niin, että ne ovat täysin pehmeitä.
Kaada keitinliemi talteen. Muusaa ainekset sauvasekoittimella ja lisää juusto ja keitinlientä niin, että siitä tulee tasaista, samettisen pehmeää ja sosekeittomaista. Mausta pippurilla. Jos tarve vaatii, kuumenna vielä keittoa. Tarjoa paistettujen leipätikkujen kanssa.
Ruisleipätikut:
Reissumiestä noin 1 siivu/ruokailija
öljyä
Laikkaa reissumies neljään osaan ja paista tikut pannulla öljyssä. Halutessasi mausta pienellä määrällä suolaa.
Leipätikut ovat myös herkullisia jos pannulle lisää paloiteltua valkosipulia!!
Toivottavasti sait jotain vinkkiä tästä omaan arkiruokailuunne ja madalsit kynnystä ottaa ruokalistaanne myös kasvisruokapäivän/päiviä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)