perjantai 31. lokakuuta 2014

Juhla, juhlempi, juhlin!

Aina on aihetta juhlaan. Ei tarvitse olla häät tai tupaantuliaiset, juhlia voi myös muutenkin. Itselläni on juhlaan ollut aihetta tänä syksynä roppa kaupalla.

Keskityn tässä postauksessa lähinnä kotona pidettäviin kemuihin, joissa väkiluku on vielä maltillinen parisen kymmentä. Kun kutsuttavien henkilöiden määrä huitelee yli hiusrajan, on ehkä helpompaa miettiä jonkin paikan vuokrausta, sillä koti-olot eivät ehkä ole monessakaan mielessä riittävän isot: istumapaikkoja ei riitä, jääkaappitila on puutteellinen yms.

Onnistuneen juhlan järjestäminen sujuu keneltä tahansa, kunhan suunnittelee asiat hyvin ja on liikkeellä ajoissa.

Vaikka puhunkin nyt pikku kotihipoista, on hyvä miettiä ja vaikka laittaa paperille ylös asioita jo etukäteen, jottei h-hetken lähestyessä pääse vetelä housuun. Tällöin myös vältytään varaamasta emännälle/isännälle pyöreää huonetta ja juhlapäivän lähestyessä voi rauhassa nauttia mukavasta puuhastelusta eikä sekopäisestä suuntaan/toiseen säntäämisestä!

KUTSUKORTIT


Juhlien valmistelu alkaa kutsuista. Tehdään vieraslista käskettävistä. Vaikka itselläni olisikin suht pienimuotoiset bileet, haluan tehdä niihin perinteisesti postissa lähetettävät kutsukortit.
Visuaalisuus on erittäin tärkeää minulle ja kysymykseenkään ei olisi tullut lähettää pelkkää sähköpostia tai valmiita kutsukortteja.Vapaamuotoiset kutsut voivat olla miten mielikuvitukselliset tahansa, mutta seuraavat asiat olisi hyvä löytyä kutsun sisällöstä:
Kenelle kutsu on tarkoitettu.

Kuoren päällä lukee kutsuttavien nimet. jos ei ole kirjoitettu esim. Matti meikäläinen perheineen, vaan Matti ja Maija Meikäläinen, ei kutsu ole silloin suunnattu perheen lapsille. ”Avec” tarkoittaa avio-, avopuolisoa tai pitkäaikaista seuralaista.

Juhlan luonne.

Asian voi ilmaista myös runon tms. yhteydessä jos haluaa kutsusta hieman rennomman.
Aika.

Päivämäärä ja kellonaika. Juhliin, jossa on tarkoitus, että vieraat tulevat satunnaisesti, voi kellonajaksi laittaa esim. klo 14.00 alkaen. Myös juhlien loppumista ei tarvitse mainita. Jos juhlat alkavat hyvissä ajoin jo päivällä, ja jatkuvat yömyöhään, voi olla tarpeen lisätä se: ” Tupaantuliaiset alkavat oveen koputuksella klo 14.00 ja jatkuvat niin kauan kuin naapurit soittavat poliisit järjestystä valvomaan”.
Paikka.

Paikka on tarpeen mainita ainakin silloin, jos hippoja ei pidetä kotona. Kutsussa on hyvä ilmaista myös se jos juhlat pidetäänkin vaikka puutarhassa yms. ” Juhlimme Keijon 50- vuoden elämän kokemusta kodassa makkaraa grillaten ja vodkaa juoden. Varaudu siis savun sietävällä vaatetuksella ja omalla kuksalla”.
Vastaus kutsuun.

Jos haluat, että kutsutut ilmoittavat tulostaan, kannattaa kutsuun kirjoittaa lyhenne V.p, sekä päivämäärä johon mennessä haluat, että vieraat ovat vastanneet. Puhelinnumero/ sähköpostiosoite, johon toivot vastauksen on myös syytä laittaa kutsuun.


Kutsujen ulkonäköön voi tarvittaessa hakea vinkkiä askarteluliikkeistä, kirjaston korttikirjavalikoimista tai netistä. Itse tykkään, että kutsukortti antaa esimakua tulevasta juhlasta: Värit ja tyyli sekä ulkoasussa, että tekstissä.
Jos halutaan pitää esim. 70-luvun bileet, voisi kutsun ulkonäkökin olla siihen viittaava. Häiden kullanväriseen koristeluun taasen sopii kullanvärisestä paperista taiteillut kortit sydäntarroillaan!


Itse haluan aina varioida omanlaiseni kutsukortin, sillä se on osa juhlan hauskuutta.

Kutsukortteja suunniteltaessa on kuitenkin välttämätöntä ottaa huomioon, että montako kutsua tehdään ellei sinulla ole montaa käsiparia apuna askarteluissa. Jos kutsukortteja tehdään vain 15, voi kortin yleisilme olla vaativampi. Jos pidät suuret juhlat ja kutsukortteja lähetetään paljon, on hyvä miettiä helposti toteutettava kutsu.

Ulkonäöstä ja hauskuudesta ei missään tapauksessa tarvitse tinkiä, sillä yksinkertaisesti tulostettunakin kutsu voi olla aivan loistava!


Alla on muutama esimerkki muutamasta kutsusta, jokaisessa hieman erilainen toteutus:Hääjuhliin tein paljon kutsuja joten mallin piti olla suht helppo toteuttaa ettei väsäämiseen mene mahdottomasti aikaa ja rahaa. Ääriviivatarrat ovat suht nopeita ja helppoja ratkaisuja, joskin tekstitarrat saattavat olla hieman konstikkaita liimata jotta ne tulisivat suoraan. Samaan tyyliin tein myös paikkakortit menu & ohjelmalaput yms. Teemana on kulta.
Kaverini pyysi minulta apua 50-vuotta täyttävän tuttavansa kutsukorttiin. Teemana juhlissa oli 70-luku ja siitä lähdin kehittelemään korttia. Laitoin korttiin joitakin asioita, mitä juhlakalun syntymävuonna oli maailmalla tapahtunut ja kutsun värityksen ja yleisilmeen vastaamaan vauhdikasta 70-lukua. Tämä kutsu tehtiin A4 kokoiselle paperille, sillä askarteluun ei ollut juurikaan innokkuutta. Hyvin se kävi kuitenkin näinkin!Tällaiset kutsukortit tein synttärikemuihin. Näitä ei tarvinnut tehdä montaa, joten laitoin niihin monta eri ”komponenttia”: hopeapaperia, erilaisia ääriviivatarroja, timanttitarroja, pieniä pyöreitä tarroja, netistä tulostettu kuva, silkkinauharusetti. Kutsun sisällöstäkin halusin hieman erilaisen: vaaleaa silkkipaperia ja itse tekstipaperi, jossa käytin myös ääriviivatarroja ja kultaisia hilesydämiä. Paperit kiinnitin itse kutsuun erittäin ohuella kultalangalla jottei se herättänyt liikaa huomiota. Kirjekuori sai myös korttiin sopivan koristellun kirjekuoren ja käänsin kuoren pystyasentoon joka toi hieman erilaisempaa fiilistä…

Muista lähettää kutsut riittävän ajoissa (jopa kuusi viikkoa ennen juhlaa), jotta mahdollisimman moni vieras pääsisi tulemaan!

TARJOILUTKun vieraslista on tehty ja sen mukaan lähetelty kutsuja, on aika suunnitella ruokalistaa. Tarjoillaanko kemuissa ruoka vaiko pelkkä kahvipöytä.

Illanistujaisissa on mahdollista myös, että drinkit/boolit ovat ns. pääosassa, mutta silloinkin kannattaa miettiä pelkille suolapähkinöille jotakin vastinetta. Pitsapalat, savukalalla täytetyt palttoonnapit, kasvismunakaspalat yms. sopivat tällaiseen tarjoiluun hyvin. Suolapähkinöiden tilalle voisi pöytään tuunata itse erilaisia pähkinöitä: pannulle esim. cashew- pähkinöitä paahtumaan ja mausta ne vaikka fajitas- mausteseoksella. Maistuvat hyviltä ja ovat jotain hieman erilaisempaa…


Jos tarjolla on kahvipöytä, voisi siinä olla sekä suolaista, että makeaa tarjottavaa.

Suolaisia tarjottavia kahvipöytään:

Voileipäkakku ja suolaiset piirakat ja pasteijat ovat tyypillisiä herkkuja joita yleensä kahvipöydästä löytyy. Croisantit valkohomejuustolla ja paprikalla maistuvat maukkailta. 
Joskus pöydässä oli aina tarjolla voileipiä ja mielestäni sitä kulttuuria olisi hyvä elvyttää uudelleen. Tässä kohtaa välttäisin kuitenkin lauantaimakkaraleipiä ja keksisin jotain hauskempaa: Broiskuleipiä, jossa on jääsalaattia, kurkkua, paprikaa, hyvin maustettua bloilerin filettä, currymajoneesia ja persikkaa. Toinen kiva leipä voisi olla savuporoleikkeleestä, maustekurkusta ja leipäjuustosta.


Makeaa tarjottavaa kahvipöytään:

Luulin jossain vaiheessa ettei täytekakkuja kukaan enää syö, mutta nyt on valloillaan trendi upeista kakkuluomuksista. Kakut tehdään koristelultaan juhlan teemaan sopivaksi.  

Oma suosikkini on kuitenkin se perinteinen kinuskikakku, jossa parhaimmassa tapauksessa täytteessäkin on kinuskia.  Herkullisen kinuskikakun ohjeen löydät täältä.


Kuppikakut ovat myös hauskoja tarjottavia joita voi muokata juhlan luonteen mukaan, makua saa vaihdeltua ja koristelut voi keksiä teemaan sopivaksi.


Lapsuudessani oli aina kuivakakkuja kemupöydässä. Itse olen ehkä hieman niihin kyllästynyt, mutta uudella varioinnilla niistäkin saa kivoja ja maistuvia, esimerkkinä espressokakku. Espressokakukn ohjeen löydät täältä.


Jos olet suklaan ystävä, suosittelen sinulle ihanaa suussa sulavaa suklaakakkua, josta kaikkoaa kyllä makean himo. Ihanan suklaakakun ohje löytyy täältä.


Toisena vaihtoehtona suklaan ystävälle voin suositella mutakkua vaniljajäätelöllä. 

Juustokakut, sekä liivatteella hyydytetyt kakut ovat hyviä. Itse suosin niissä keksipohjaa. Kauniin ilmeen kakuille saa vaikka rouhitulla suklaalla tai hedelmäsoseesta tehdyllä hyydykkeellä.

Erilaiset pikkuleivät täydentävät muutoin herkullista pöytää ja ovat erityisesti lasten mieleen. Kuka muistaa kaneliässät tai pursotinleivät?


Jos juhlissa on tarkoitus tarjoilla ruokaa, on se viisainta tarjoilla noutopöydän muodossa, ellei joku tuttavasi halua ehdottomasti toimia pingviininä.

Noutopöytien ruoat ovat tuttuja, mutta siihen voisi lisätä jotain omaakin, kuten oman lempisalaatin tai isännän bravuurin, sen lampaan fileen jonka hän osaa silmätkin ummessa tehdä.
Lihapuolella nykyään trendinä on tarjoilla hieman huokeampia osia lihasta: kuiva file saa potkun persauksiinsa ja kunniapaikkaa pitää porsaan niska, pulled pork, nyhtöpossu. Makoisan ja mehevän kimpaleen voi heittää uuniin vaikka yöksi ja aamulla se on ihanan mureaa ja suussa sulavaa.

Omissa kemuissa kylmä pöytä näyttelee aina suurinta roolia ja tässä oma menuni taannoisista hipoista:Salaattibuffa:

Hedelmäistä broilerisalaattia
*
Savukalasalaattia
*
Tomaatti-mozzarellasalaattia
*
Katkarapuja ja avokadomoussea
*
Feta-pähkinäsalaattia
*
Sillikaviaaria ruisleivällä
*
Graavilohta ja maustekurkkukuutiota
*
Juusto-katkarapusalaattia
*
Punajuurta ja vuohenjuustokastiketta
*
Tapaksia: juustoja, Toscana salamia, oliiveja, ruiskeksejä
*

Possun kasleria
Ananassalsaa
Punasipulihilloketta
*

Lampaan filettä
pihlajanmarjahyytelöä

Puna-, valko- ja roseeviini


Sitruunatuorejuustotorttua
Limoncelloa

Juhlien juomatJuomat kuuluvat olennaisena osana juhlaan, mutta aina pitää muistaa varata myös alkoholiton vaihtoehto.
Jos tarjolla on noutopöytä ja juhlan luonne on rento, voi pöytään laittaa myös ruokaviinit.
Juhlan kuitenkin aloittaa yleensä aina alkumalja. Se voi olla shamppanjaa tai vaikka roseekuohuviiniä. Kir royal on myös hyvä alkumaljana, sekoitus ihanaa likööriä ja kuohuviiniä! Jos kysymyksessä on illanistujaiset ilman "virallista" luonnetta, on kiva tarjota vaikka jokin alkudrinksu, vuodenajan ja mieltymysten mukaan. Tässä muutama esimerkki:
Syksyisiin pippaloihin itse kehittelemäni drinksu, 


Pohjoisen ruska

Cointreau likööriä
pople mustikkashottia
Ocean Spray karpalomehua
sitruunalohkoja
puolukoita koristeeksi
paljon jäitä

Kaikki aineet lasiin ja sekoitetaan lusikalla. Maku oli hyvä, raikas ja kihahtaa sopivasti hattuun. Cointreaun kanssa olkaa hei varovaisia....


Tällaisia tein vappuna, mutta sopivat myös muihinkin kemuihin:

Sylvin vappuhattu: Omenalikööriä

Pople-masikkalikööriä
Soda stream limua, vadelma karpaloa
Koristeeksi omenalohkoLaita lasin pohjalle omenalikööriä, sitten pieniä jääpaloja. Kaada päälle masikkapoplea ja hieman vadelma-karpalolimua. Koristele vihreällä Granny Smith-omenalohkolla.

Sylvin Pyhä hedelmä

mangolikööriä
omenalikööriä
greippilonkeroa
mangososetta (esim. piltti)
sitruunasiivu

Laita lasiin jäämurskaa. Kaada liköörit ja lonkero, sekoita. Lisää lusikallinen mangososetta ja sitruunasiivu.


Pippaloihin voi vieraille tehdä myös ns. drinkkibaarin, jossa jokainen voi sekoitella aineksista omat juomat. Viereen kannattaa lisätä myös muutama hyvä ohje jos kaikilla mielikuvitus ei laukkaa loppasuutahtiin.

KATTAUS JA KORISTELU


Yksi tärkeistä asioista juhlissa on ainakin omasta mielestäni tilan koristelu ja kattaus. Kynttilöillä ja kukilla saa helposti loihdittua upeaa tunnelmaa. 
Jos juhlissa on jokin muu teema, voi koristelua lisätä, esim. halloweenina. 
Valmiin kukka-asetelman ostaminen kukkakaupasta on varminta, mutta omaperäisempää on keksiä itse jotain.  Pöydille voi tehdä myös erilaisia asetelmia kukista, kynttilöistä ja muista kauniista esineistä.
Pöytäliinat valitaan myös juhlan luonteen mukaan. Valkoinen kankainen liina on aina juhlava, mutta muutakin voi ideoida. Omissa pippaloissa oli pöydällä kuparinhohtoista lahjapaperikäärettä, sekä väreihin sopivaa tapettia!

Astiat kattauksessa ovat myös oma lukunsa. Riippuen vieraiden lukumäärästä, sanelee se paljon myös ruokailuastioissa. Samanlaisia lautasia ei ole pakko olla pariakymmentä, vaan voi olla mielenkiintoista, että lähestulkoon kaikki ovat erilaisia, samoin lasit yms.
Hyvänä vaihtoehtona haluan tähän lisätä kertakäyttöastiat. Jos sinulla ei ole apureita tusina ja et itse halua olla koko iltaa keittiössä ja seuraavaksi päiväksi et toivo kuupan jomotuksen lisäksi mahtavaa tiskivuorta, valitse kertakäyttöastiat.
Kertakäyttöisiä astioita on runsaasti tarjolla erilaisia, tässä kohtaa en tarkoita niitä valkoisia! Myös esim. viinilaseja saa tyylikkäinä, esim. alapuolen kuvassa olevat, hopeareunuksiset viinilasit. 
Jälkkrit, sitruunatuorejuustokakut, tein kemuissani aalto-maljaa muistuttavaan kertispikariin ja niistä tuli kyllä näyttäviä!

Kattauksessa käytin spray-maalattuja laseja maljakoina. Kukkina ainoastaan pihalta poimittua syyshortensiaa ja vuorenkilpeä sekä valkoisia ruusuja!Kertisastiat kattauksessa on helppo valinta.Lappiteeman mukainen kattaus.

Kevään juhliin sopivat hempeän sävyiset kukat ja luonnosta poimitut pajunkissat. Ylimmässä kuvassa ruusua, neilikkaa, harsokukkaa, pajunkissoja, mustikan varpuja ja valkoisia höyheniä. Asetelmat on tehty tuikkukippoihin.
Alemmassa kuvassa vain pikkuneilikkaa ja oksia. Kirkas maljakko on tuunattu juhlavammaksi ruskealla silkkinauhalla ja vaaleanpunaisella pitsillä!

KODIN LAITTO JUHLAKUNTOON
Jos kodissasi on paljon ns. ylimääräistä tavaraa pöydillä ja nurkissa, yritä raivata niille johonkin tilaa. Vie lehtikasat paperikeräykseen ja tyhjennä naulakko ylimääräisistä vaatteista, joita et sinä päivänä tarvitse. Hae varastosta (tai vaikka naapurilta) ylimääräisiä tuoleja, jotta jokaiselle olisi istumapaikka.
Itse tykkään siivota kodin ennen juhlia, vaikka suurimman siivon joutuu tekemään yleensä juhlien jälkeen J. Komeroita yms. ei kuitenkaan tarvitse koluta läpi. Imurointi, pölyjen ja lattian pyyhintä, tuuletus, puhtaiden käsipyyhkeiden vaihto ja yleinen siisteys riittävät. Keittiön tasot kannattaa tyhjentää, jotta laskutilaa löytyy sitä tarvittaessa.Kaikki tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin jotta saa itse nauttia juhlista levänneenä eikä silmäpussit roikkuen!


Louksi laitan tähän vielä pienen vinkkilistan, joka on blogini ensimmäisiä postauksia!

EHTOISAN EMÄNNÄN PIENI VINKKILISTA ONNISTUNEESEEN ILTAAN- Älä jätä mitään huomiseksi minkä voit tehdä tänään jo valmiiksi!- Tee lista kauppaostoksista, lista kaikesta mitä pitää tehdä ja muistaa. Pysyt ruodussa jolloin ei tarvitse murehtia että jääkö joku asia tekemättä. Stressi pysyy poissa ja pystyt nauttimaan ruoan laitosta ja kaikesta muusta.

- Jos meinaat tehdä suursiivouksen, tee se monta päivää ennen, pikaimurointi edellisenä iltana riittää hyvin. Vaihda vessaan puhdas käsipyyhe ja keittiiöön uusi rätti (siivousliina...) vanhan sammakonkuturätin tilalle. Järjestä ylimääräiset rojut sinne minne ne kuuluu ja tuuleta huusholli hyvin ennen vieraiden tuloa. Näin kukaan ei huomaa että kastike karahti pohjaan.

- Valmista ruoat tai esikäsittele ne mahdollisimman pitkälle edellisenä päivänä, esim. juurekset voi pilkkoa valmiiksi jo hyvissä ajoin.

- Jos mahdollista kata pöytä jo edellisenä iltana . Lautaset, lasit ym voi ainakin varata sivupöydälle jo valmiiksi hyvissä ajoin.

- Lautasliinat voi taitella monta päivää ennen jos innostuu kokeilemaan piispan hiippoja tai riikinkukkoja. Netistä löytyy paljon hyviä ja näyttäviä malleja jotka tuovat pahvilautasillekkin kunniaaa!

- Mieti mihin pystyt hymyssä suin: hernekeitolle kutsuminen ei ole noloa. Noloa on se, että olet ripsivärit poskilla ja kihiset kiukusta hellan ääressä kun ankanmaksapateesta tulikin sioillekin kelpaamatonta ruokaa.

- Kaikki mitä voit tehdä etukäteen niin tee.

- Ennen vieraiden saapumista tehtävänäsi on laittaa itsesi kuntoon: meikata pinkit punat huuliin ja krepata tukka, vaihtaa vaatteet ja ottaa lasi sille, tälle ja tuolle. Isäntäväen ei kuitenkaan kuulu olla perseet olalla kun vieraat soittavat ovikelloa.

Tässä jotain pientä vinkin tynkää, tärkeintä on se että nautitte ja luotte yhdessä hauskoja muistoja sitä kuuluisaa kiikkustuolia varten!


Toivottavasti sait tästä jotain apua tai vinkkiä tuleviin juhliisi :)Terveisin,

Pyhä Sylvi
2 kommenttia:

  1. Lapin teemalla toteutettu pöytä ja ilta kaikkineen oli niiiin MAHTAVA, onneksi saimme olla kutsuttuina! ( Isoveli+morsein ) Vaivaa oli nähty mut ilmeisest ohjeitten mukaan toimittu kun isäntäparikin oli niin rento ja kiireetön, vaikka hoitivatkin kaiken itse. Nam ja kiitos. Ei muuten huonoja nuo drinksutkaan, on kelvannut koe maistaa. Pystyy juomaan enemmän kuin yhden....Harmittavasti jäi synttärit väliin, kuulin kyllä kaiken olleen taattua laatua...P....leen työ esteet.

    VastaaPoista
  2. Kiiiiitooooooos <3

    Älä niitä synttäreitä sure, tuleehan niitä vielä uusia kemuja :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)