Moikka ystävät rakkaat!
Nyt on syytä
juhlia! Pyhä Sylvi- blogissa on jo 100 juttua!
Syksymmällä tulee
vuosi täyteen kun Pyhä Sylvi on hämmentänyt, ilostuttanut, naurattanut,
säälittänyt ja yllättänyt erilaisilla jutuillaan.Nyt kuitenkin
juhlimme sitä, että tämä on Pyhän Sylvin 100:s postaus.
Sen kunniaksi
voitaisiin leipoa vaikka herkullinen kinuskikakku. Tämä on sellainen kakku,
jota leivon melko usein kun perheessämme on kissan ristiäisiä tms. Täytteenä on
raikkaita hedelmiä ja kirpeitä marjoja, sekä maistuvaa valkoista vaahtoa kermasta
ja rahkasta. Kakku kuorrutetaan takuulla onnistuvalla, ja maukkaalla,
kinuskilla. Reunat pursotetaan kermalla ja koristeeksi perinteisesti voi
laittaa muutaman hopeahelmen ja marsipaaniruusun!
Tässä Pyhän Sylvin
perinteinen kinuskikakku kuvilla höystettynä:
Kinuskitäytekakku
Kakkupohja:
5 munaa
2½ dl sokeria
2 1/2
dl vehnäjauhoja
1 dl
perunajauhoja
2 tl
leivinjauhetta
Täytteet:
Toiseen väliin tulee noin 4 dl hedelmiä (ananasmurskaa ja
persikkaa hienonnettuna) + kerma-rahkaseosta
Toiseen väliin noin 4 dl marjoja (herukoita, mansikkaa,
vadelmaa. Jos ovat olleet pakkasessa, lisää sokeria) + kerma-rahkaseosta
Kerma-rahkaseos:
2 dl
kuohukermaa
1 prk rahkaa
pari rkl
sokeria
Kostuttamiseen:
Kakun voi
kostuttaa esim. laimealla marjamehulla, mutta jos marjat ovat olleet
pakkasessa, ei kakku vaadi muuta kostuketta juurikaan. Samoin esim.
ananasmurskassa on nestettä, mutta voit hieman kostuttaa hedelmäväliä.
Kinuskikuorrutus:
3 dl
kuohukermaa
3 dl
fariinisokeria
Kermapursotukset:
5 dl vispikermaa
4 rkl sokeria
Koristeeksi:
Hopeahelmiä ja marsipaaniruusuja
1. Voitele ja
jauhota (esim. korppujauhoilla) kakkuvuoka.
2. Mittaa
ainekset valmiiksi. Vatkaa munat ja
sokeri kuohkeaksi vaahdoksi niin, että vispilöillä tehdessä kasin taikinan
pintaan, se jää hetkeksi näkyviin.
"Jos" iskee inspiraatio, voi 8: n tilalle koittaa tehdä myös muita kuvioita!
3. Yhdistä kuivat
aineet ja lisää ne siivilän läpi seuloen munavaahtoon. Sekoita jauhot kevyesti
munavaahtoon.
4.Siirrä
taikina vuokaan ja paista 175- asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kumoa ja
jäähdytä kakku.
5. SIIVOO
JÄLKES!
Nyt kun kakku on jäähtynyt, voit täyttää sen:
Leikkaa
kakku kolmeen osaan.
Vatkaa
täytteeseen tuleva kerma vaahdoksi sokerin kanssa ja lisää siihen rahka.
Laita
toiseen väliin marjoja ja puolet kerma-rahkaseoksesta. Toisen välin voit
täyttää hedelmillä sekä lopulla seoksella.
MUISTA KOSTUTTAA KAKKU mikäli se
sitä vaatii.
Anna kakun
villiintyä yön yli jääkaapissa.
Seuraavana päivänä:
Varmista
ettei kukaan ole käynyt vohkimassa edellisen illan tuotostasi. Mikäli kakku on
tallella valmista kinuski:
Laita
ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna hieman lämpöä ja jatka
keittämistä välillä sekoittaen 15-20 minuuttia. Huomaat kun kinuski alkaa
sakenemaan, niin tee vesilasitesti:
Tiputa pieni
nokare kinuskia kylmään veteen. Jos se ei liukene veteen, vaan jää yhtenäiseksi
”palleroksi” on se tällöin valmista.
Kun kinuski
on valmista, levitä se kakun pinnalle.
Vatkaa
vispikerma vaahdoksi ja pursota kakun reunat ja muutama ruusuke myös päälle.
Koristele
hopeahelmillä ja ruusuilla!
Tämä kakku
on monen mieleen, sillä se on sopivan kostea, ei liian makea, mutta silti
herkullinen kakku jossa ihanaa kinuskia ja kermaa.
Kippis
kaikelle sadalle!
Terveisin Pyhä Sylvi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)