maanantai 28. heinäkuuta 2014

Blogin 100:s julkaisu: Leivotaan kakku!








Moikka ystävät rakkaat!


Nyt on syytä juhlia! Pyhä Sylvi- blogissa on jo 100 juttua!

Syksymmällä tulee vuosi täyteen kun Pyhä Sylvi on hämmentänyt, ilostuttanut, naurattanut, säälittänyt ja yllättänyt erilaisilla jutuillaan.Nyt kuitenkin juhlimme sitä, että tämä on Pyhän Sylvin 100:s postaus.

Sen kunniaksi voitaisiin leipoa vaikka herkullinen kinuskikakku. Tämä on sellainen kakku, jota leivon melko usein kun perheessämme on kissan ristiäisiä tms. Täytteenä on raikkaita hedelmiä ja kirpeitä marjoja, sekä maistuvaa valkoista vaahtoa kermasta ja rahkasta. Kakku kuorrutetaan takuulla onnistuvalla, ja maukkaalla, kinuskilla. Reunat pursotetaan kermalla ja koristeeksi perinteisesti voi laittaa muutaman hopeahelmen ja marsipaaniruusun!


Tässä Pyhän Sylvin perinteinen kinuskikakku kuvilla höystettynä:





Kinuskitäytekakku


Kakkupohja:


5 munaa
2½ dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta




Täytteet:

Toiseen väliin tulee noin 4 dl hedelmiä (ananasmurskaa ja persikkaa hienonnettuna) + kerma-rahkaseosta
Toiseen väliin noin 4 dl marjoja (herukoita, mansikkaa, vadelmaa. Jos ovat olleet pakkasessa, lisää sokeria) + kerma-rahkaseosta



Kerma-rahkaseos:

2 dl kuohukermaa
1 prk rahkaa
pari rkl sokeria

Kostuttamiseen:
Kakun voi kostuttaa esim. laimealla marjamehulla, mutta jos marjat ovat olleet pakkasessa, ei kakku vaadi muuta kostuketta juurikaan. Samoin esim. ananasmurskassa on nestettä, mutta voit hieman kostuttaa hedelmäväliä.



Kinuskikuorrutus:


3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria




Kermapursotukset:

5 dl vispikermaa
4 rkl sokeria



Koristeeksi:


Hopeahelmiä ja marsipaaniruusuja







1. Voitele ja jauhota (esim. korppujauhoilla) kakkuvuoka.









2. Mittaa ainekset valmiiksi.  Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi niin, että vispilöillä tehdessä kasin taikinan pintaan, se jää hetkeksi näkyviin.



"Jos" iskee inspiraatio, voi 8: n tilalle koittaa tehdä myös muita kuvioita!








3. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi seuloen munavaahtoon. Sekoita jauhot kevyesti munavaahtoon.









4.Siirrä taikina vuokaan ja paista 175- asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä kakku.









5. SIIVOO JÄLKES!












Nyt kun kakku on jäähtynyt, voit täyttää sen:


Leikkaa kakku kolmeen osaan.

Vatkaa täytteeseen tuleva kerma vaahdoksi sokerin kanssa ja lisää siihen rahka.

Laita toiseen väliin marjoja ja puolet kerma-rahkaseoksesta. Toisen välin voit täyttää hedelmillä sekä lopulla seoksella. 
MUISTA KOSTUTTAA KAKKU mikäli se sitä vaatii.

Anna kakun villiintyä yön yli jääkaapissa.


Seuraavana päivänä:


Varmista ettei kukaan ole käynyt vohkimassa edellisen illan tuotostasi. Mikäli kakku on tallella valmista kinuski:

Laita ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna hieman lämpöä ja jatka keittämistä välillä sekoittaen 15-20 minuuttia. Huomaat kun kinuski alkaa sakenemaan, niin tee vesilasitesti:

Tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen. Jos se ei liukene veteen, vaan jää yhtenäiseksi ”palleroksi” on se tällöin valmista.

Kun kinuski on valmista, levitä se kakun pinnalle.


Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja pursota kakun reunat ja muutama ruusuke myös päälle.

Koristele hopeahelmillä ja ruusuilla!

































Tämä kakku on monen mieleen, sillä se on sopivan kostea, ei liian makea, mutta silti herkullinen kakku jossa ihanaa kinuskia ja kermaa.







Kippis kaikelle sadalle!


Terveisin Pyhä Sylvi









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)