tiistai 1. huhtikuuta 2014

PARFYYMEJA JA PUUTEREITA HAMM'IN TALOSSA

Tämä blogiteksti lähti siitä liikkeelle, että halusin jotenkin kertoa tässä taannoin pidetystä hienosta luennosta ”PARFYYMIN LUMOUS”.

Kuvataitelija Pirjo Hamm-Hakamäki piti luennon parfyymin historiasta, raaka-aineista ja vaikutuksesta tunteisiin. Opin luennolla mm. sen, että hajuvettä kuuluu suihkauttaa vain pieni määrä, ehkä kaulavaltimon kohdalle tai jopa nilkkaan ettei tuoksu ole liian voimakas. Ei siis puolta pulloa yhden illan aikana.
Opin myös, että myski on eräs kaikkein tärkeimpiä parfyymien raaka-aineita. Myskiä syntyy esimerkiksi myskirotan ja Keski-Aasiassa elävän urospuolisen myskihirven sukupuolielinten edessä olevassa pussimaiseksi venyneessä talirauhasessa. Ei siitä sen enempää… Luento oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja hauska.

Olen ollut ennenkin hänen luennoillaan ja luennot ovat olleet mielenkiintoisia aiheeltaan, mutta myös hyvin kerrottuja. Hän kertoo luennoilla aina myös omasta elämästään ja hersyvä nauru, jos mikä, saa hyvälle tuulelle.

Hienon luennon päätteeksi katsastin Vitriinissä olleen Pirjon ”Korujen ja parfyymien lumous”- näyttelyn jossa oli eri tuoksuihin sopivat korut. Korut ovat Pirjon itse tekemiä. Otin kuvia ja päätin laittaa niitä tänne muidenkin ihailtavaksi:








Samalla tuli mieleeni, että voisin käydä kuvaamassa myös hänen liikkeessään, joka ei olekaan mikä tahansa ”kempsu”.
Kysyin luvan Pirjolta ja sain lämpimän ja iloisen vastaanoton.
Kemikaliolla on ikää jo lähes kahdeksankymmentä vuotta. Talon tarinaa on mukava kuunnella ja emäntä itse on ystävällinen ja iloinen. Pirjo on omien sanojensa mukaan 110 prosenttisesti talossa onnellinen ja se kyllä näkyy myös hänen kasvoiltaan.
Kuvaustuokiota tehdessäni liikkeeseen tuli samaan aikaan ”tutkimusmatkailijoita” Porista, sillä he olivat kuulleet täällä olevan jotain ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa. Ainutlaatuista tosiaankin! Jokaisen kannattaa poiketa täällä.
Seurueeseen kuuluva nainen haluaa ottaa Pirjosta kuvan, johon Pirjo: ” Oi kauheeta kun ei mul oo meikkiikä naamas”, johon valokuvan ottaja: ”Hymy on paras meikki”!
Sitä hänellä kyllä riittää :)



Seuraavaksi kerron hieman tietoa tästä kyseisestä liikkeestä.

Hammín talo




Nykyisin Hamm'in talona tunnettu punavalkoinen uusrenessanssihirsitalo Euran Sorkkisissa valmistui 1890-luvun alussa. Alusta lähtien päärakennuksessa ja sen pihapiirissä toimi erilaisia verstaita ja toimistoja postin, nimismiehen ja eläinlääkärin vastaanotoista isoon puusepänverstaaseen.

Euran Kemikalio, lähes 80 vuotta

1900-luvun alkupuolella Olga ja Frans Ansio ostivat tontin ja rakennukset. Frans perusti puusepän verstaan, piirsi puuseppämestarina huonekaluja ja hankki sinne työntekijät. Olga aukaisi Euran ensimmäisen muotiliikkeen 12.5.1928 ja nuorimmainen tytär Meri paikkakunnan ensimmäisen kemikalion, joka oli myös Suomen ensimmäinen maalaiskemikalio.
Meri Ansio (avioiduttuaan Hamm) avasi 1.5.1936 Euran Kemikalion kapeat ovet ja aloitti liiketoiminnan.
Merin ystävättärellä oli kemikalio Helsingissä ja hän opasti Meriä kaikissa asioissa.
Tukkuliikkeitähän ei Suomessa silloin vielä ollut, joten puuterit ja parfyymit tilattiin ulkomailta Berliinin Filmistudiolta. Eurassa myytiin siis samoja meikkejä kuin esim. Greta Garbo käytti!
Ennen kemikalioa tilassa toimi siis paikkakunnan posti. Meri halusi saada liikkeelleen myös näyteikkunan, joten pariovesta luovuttiin. Tilalle saatiin harvinainen näyteikkuna ja samalla tänäpäivänäkin näkemisen arvoinen kylän pienin liikkeen ovi.


Liikkeen ensimmäinen mainosjuliste, pärjää tämänkin päivän kuville :)


Liike oli aikoinaan väritykseltään vihreä-valkoinen ja asiakasvalaisimeksi hommattiin Artekista vihreä valaisin. Euralaiset eivät paljoakaan perustaneet upeasta valaisimesta vaan kommentiksi oli tullut, että se on hirveä :)


Meri Hamm hoiti liikettään ja kirjanpitoaan itse kuolinpäiväänsä (10.4.1994) asti. Perustaessaan liikkeensä tämän radikaalin neidin tempaus herätti kylällä hämmennystä, jopa pahennusta. Mutta toiminta jatkuu edelleen, tällä kertaa taiteilijatyttären, Pirjon, käsissä. Kemikaliossa mm. tiski (kuten monet muutkin huonekalut) on Pirjon vaarin tekemä ja samalla paikalla kuin ennenkin.

Kemikalion viereisessä huoneessa on Pirjo Hamm-Hakamäen ateljee, hänen mummonsa Olga Ansion vaatetus- ja kangaskaupassa, jonka kalustus, mm. kangastiski on nyt piirustuspöytänä ja vanhan postin lajitteluhyllykkö on taitelijatarvikkeiden säilytystilana.
Kuvia työhuoneesta


Seuraavassa huoneessa (entinen lasten kamari) on budoaarisalonki, joka toimii parfyymisalonkina. Parfyymisalongissa asiakas istuu ja myyjä kiertää hyllyjä. Salongin tavoitteena on löytää asiakkaille täydellisen oma tuoksu ja luoda samalla taidetta. Sinä hetkenä kun henkilö löytää itselleen sopivan ja oikean tuoksun, Pirjo tallentaa sen paperille. Näistä kuvista hän kokoaa näyttelyn joka lähtee kiertämään ympäri maata parin vuoden sisällä. Salongin pöydällä on myös pieni kirja johon asiakas saa vaikka nimettömänä kirjoittaa mm. tuntemuksia ja tunnelmia tuoksuista. Tarinat liitetään Pirjon tekemiin kuviin.
Pirjo ottaa parfyymisalongissa myös vastaan opastettavat pienryhmät ja kertoo heille talosta ja taiteesta.

Liikkeessä on myytävänä Pirjon pikkutauluja, kortteja, koruja sekä tietysti päivän kosmetiikkaa, parfyymeja ja kylpytuotteita, joista laajalti tunnetaan kemikalion suuri valikoima sulotuoksuisia wanhanajan hienosaippuoita.

Kuvia liikkeestä:








Pihapiirissä sijaitsee myös Jokigalleria, jossa seuraavaksi, 24.5.2014, avautuu Kalle Hamm'in 20-v. taiteilijajuhlavuoden avajaisnäyttely: Jumala tietää olevansa alasti









Tietoa itse taiteilijasta


PIRJO HAMM-HAKAMÄKI
Kuvataitelija, performansseri ja paljon muuta


Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki (s. 4.3.1952) asuu ja työskentelee sukutalossaan. Hänen vahvojen ja värikylläisten pastelli- ja öljymaalausten, tussipiirustuksien ja installaatioiden juuret ovat oman kokemisen kautta Italian renessanssissa, Katalonian kulttuurissa, idän mystiikassa, antiikin taruissa ja romanikulttuurin rikkaudessa. Innoituksensa monipuolisuutta hän käyttää myös luodessaan uniikkikoruja. Niiden materiaalit tulevat maailman eri puolilta sekä romaneilta. Korut saavatkin nimensä sen maan paikkakunnista, mistä raaka-aine on peräisin, ja muotonsa kyseisen paikan mielikuvasta, joka Pirjolla on.


Naisena olemisen riemu ja tuska, koko elämisen intohimo on työskentelyn perusta. Tunteet ovat elämän ydin ja äly työkalu tunteiden käsittelyssä. Hän on kulkenut pitkän tien itsensä kouluttamisessa ja kulttuurien tutkimisessa ymmärtääkseen elämän erilaisuutta.

Pirjolle kaikki aistit ovat tärkeitä luomistyössä esim. installaatioissa tuoksu on yksi ilmaisukeino. Performansseissa taas musiikki ja ääni toimivat liikkeen tasavertaisina kumppaneina. Installaatiot korut ovat luotu taas kosketeltaviksi.
Voimakas väri on kieli, jota hänen teoksensa puhuvat, ja viiva on muodon rakentaja, joka sensuellina tekee kuvasta entistä nautinnollisemman. Toisaalta tussipiirustusten pikkutarkkuus ja mustavalkoisuus yllättää katsojan.


Pirjo Hamm-Hakamäki on paitsi tuottelias kuvataiteilija myös performanceri, joka on vuodesta 1990 luonut ja esittänyt yli 40 erilaista performanssia eri taidetapahtumien ja näyttelyiden yhteydessä. Hamm'in talon jokirannassa on joka marraskuu vuoden pimeimpään aikaan Suuri Valotapahtuma, jota Pentti Hakamäki ja Pirjo Hamm-Hakamäki ovat järjestäneet vuodesta 2003. Tapahtumaan oleellisena kuuluu teeman mukainen performanssiesitys.

Pirjon omakuva.




40 vuotta taitelijana

Vuosi 2011 oli Pirjon 40-vuotistaiteilijajuhlavuosi. Silloin performanssien keskeiseksi elementiksi tuli flamenco, jota Pirjo tanssi tuolilla istuen polvivammansa vuoksi. Yleisön innostunut vastaanotto kuljetti taiteilijan esiintymään Syvä laulu-romanimusikaaliin vuonna 2012, ja siitä lähtien flamenco on ollut hänelle osa jokapäiväistä elämää.

Hänen töitään on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Yksityisnäyttelyitä Pirjo Hamm-Hakamäki on pitänyt Eurassa, Raumalla, Porissa, Harjavallassa, Parkanossa, Nokialla Helsingissä sekä ulkomailla Calellassa Espanjassa. Yhteisnäyttelyihin(Rauman Taiteilijaseura) hän on osallistunut mm. Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Ylivieskassa, Seinäjoella, Imatralla, Uudessakaupungissa ja Raumalla sekä ulkomailla Unkarissa, Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa.
Liikkeessä esillä olevia Pirjon töitä:


Huoli ympäristöstä ja varsinkin virtaavan veden puhtaana säilymisestä on saanut hänet osallistumaan ympäristötaideteoksien valmistamiseen. Eurajoki-näyttelyitä ja performansseja hän teki yhdessä Kalle Hamm'in kanssa vuosina 1990-93.

Pirjo on myös suosittu taide-ja kulttuurihistorian luennoitsija. Lisäksi hän omistaa sukutalonsa yhteydessä alkuperäisessä asussaan toimivan kemikalion vuodelta 1936 ja piharakennuksessa olevan Jokigallerian Vieraskamareineen, joissa järjestetään ammatitaiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä sekä jokasyksyinen Videokatselmus, jolloin galleria muuttuu elokuvateatteriksi.

Pirjo Hamm-Hakamäki on naimisissa laskuvarjojääkäri, valokuvaaja, maratoonari Pentti Hakamäen kanssa ja heillä on hellittävinään vaihteleva määrä kissoja.





Pirjon itse tehty, käsillä ommeltu romanikankaista tehty puku. Kangas Dubaista. Violetti pohjakangas Teheranista, päälikankaana mustaa tylliä, jossa kirjailua veden eri sävyillä:




Mikä on oma suosikkituoksusi, valinnanvaraahan riittää!


Pirjon oma suosikkituoksu tällä hetkellä on Boucheron Place Vendome:

Uutuustuoksu Place Vendome on syntynyt Boucheronin jalokiviliikkeen ylellisen ilmapiirin inspiroimana.



Tarjolla liikkeessä on muiden tuoksujen lisäksi tarjottimellinen kevään raikkautta mm. Marc Jacobsin "Daisy Delight". Tuoksu on herkullinen, mehukas ja raikas kukkakimppu:




Onko ainutlaatuisuus tänä päivänä katoava luonnonvara? Se päivä kun käy kyseisessä liikkeessä todistaa, että ainakaan tänään, täällä, se ei ole vielä kadonnut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)