tiistai 17. syyskuuta 2013

Tiistain toivottu

Tiistai on sunnuntain ja maanantain jälkeen viikon kolmanneksi epäpirtein päivä. Sen kunniaksi päätin alkaa täällä blogissani aina silloin tällöin tiistaisin julkaisemaan jonkun herkullisen ruoka-ohjeen joka tuo iloa ainakin minun arkeen ja joskus myös juhlaan. Tämän osion nimi on tietenkin TIISTAIN TOIVOTTU. Ohje saattaa olla suolaista tai makeaa, riippuen ilma-alastani.
Tänä sateisena päivänä ohjeeni koskee leipää. Se sopii kuin nyrkki naapurin silmään tällaisena aikana jolloin karppaus on suurinta hottia ja leipää haukutaan niinkuin se sisältäisi hiutaleita Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Syön toki itsekkin melko vähän leipää, mutta toinen nimeni on kuitenkin Fazer.
Leipä on yksi vanhimmista ruoista ja se on ollut Euroopassa pääruokalaji ainakin 1000-luvulta eaa nykypäiviin joten vähän kunnioitusta kiitos :). Esittelen nyt kaksi usein itselläni käytössä olevaa ohjetta jotka ovat lapsellisen helppoja. Toinen tehdään valmiista leivästä, toinen on ulkomailta tullut herkku.


Iltapalaleivät
Paahtoleipäsiivuja
Kananmunia
Suolaa
Voita
Öljyä

Niin monta leipää ja munaa kuin on syöjiäkin. Totta puhuen yksi per lätty ei riitä joten päätelkää siitä montako teette.
Ohje on niin yksinkertainen, että laitatte pannulle voita ja tilkan öljyä, öljyä siksi koska leipä imee paljon rasvaa niin tällä tavoin saadaan hieman terveellisempää ja perheessä säilyy sopu.
Kaiva paahtoleipäsiivuista keskeltä osa pois. Jos olet luova ja rakastat puolisoasi niin voit ottaa sisustaa pois sydämen muotoisella piparkakkumuotilla.
Kun voi alkaa keskustelemaan pannulla laita leivät paistumaan. Samaan hengenvetoon riko muna reikään. Vähän suolaa päälle ja sopivassa vaiheessa käännä leipä. Kun huomaat munan hyytyneen ovat leivät valmiina.
Leipien kanssa voi tarjota vaikka salaattia, paistaa kaveriksi kasviksia tai mitä ikinä keksitkin, mutta hyviä ne ovat sellaisenaankin ilman partnereita. HELPPOA!


Focaccia
4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Päälle voi laittaa jotain seuraavaa:
-Oliiveita
-Aurinokuivattua tomaattia
-Suolaa ja rosmariinia
-Fetajuustoa
-Murskattuja ja suolattuja cashew- pähkinöitä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, jauhot sekä öljy. Vaivaa käsin ja jätä liinan alle kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut niin levitä se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tässä voi kädet sivellä öljyllä jolloin työ helpottuu.Anna taas kohota.
Kun taikina on taas kohonnut niin painele sormilla koloja leipään, lisää päälle esim. oliiveita...
Laita leipä uuniin 225 asteeseen ja anna olla noin puoli tuntia.

Kun leipä on tullut uunista olen voidellut sen aina voisulalla joka tuo siihen lisämakua. Tällöin suolaa ei kannata ripotella leivän päälle, koska voissa on suolaa, samoin taikinassa.

Joskus korvaan osan jauhoista ruisjauhoilla tai jopa kaurahiutaleilla, kokeilkaa mikä on hyvää...


Tässä muutama ohje perinteisestä ruoasta. Olkaa hyvät ja kokeilkaa, lämmin leipä - lämmin mieli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)