perjantai 20. syyskuuta 2013

Pala saippuaa







Olin tuossa taannoin saippuantekokurssilla. Kaikki lähti liikenteeseen-mistä muustakaan kun likaisesta mielikuvituksesta ja kirosanoista. On siis aika "hakea vitsa itse" elikkä mennä tekemään itse saippuat joilla saa suun pestyä. Kurssilla oli kivaa ja tätä kokeilen myös kotona.
Tarkoituksenani on ottaa teidät mukaan tänne puhaltelemaan saippuakuplia joten avaan hieman tätä aihetta suunnasta ja toisesta. Lisäksi jaan teidän kanssanne saippuanvalmistuksen ohjeen ja kuvia onnistuneesta lopputuloksesta. Liukkaita lukuhetkiä! ( huoh.....)






(Kuva Juhani Seppovaaran "Muistojen markkinoilla"- kirjan sivuilta)






Viimevuosisadan alussa suurin osa suomalaisista käytti itse keitettyä saippuaa, joka valmistettiin teurasjätteistä ja lipeästä. (Itsekin käytin näistä toista raaka-ainetta tehdessäni saippuaa, mutta siitä myöhemmin...) Lisäksi käytettiin laukkuryssien myymää saippuaa. Enzo-Gutzeitin mäntysuopatehdas valmistui 1920 Kotkaan, kun mäntyöljyä oli opittu tislaamaan. Mäntysuopa syntyi puuteollisuuden sivutuotteena, ja sitä keitettiin perinteisen saippuan tapaan mäntyöljystä ja lipeästä.
Kotiliedessä mäntysuopaa mainostettiin 30-luvulla toistuvasti. Kun talo oli sillä puhdistettu, vierailulle tulleen Amalia-tädin kotkansilmätkään eivät löytäneet kodista moitteen sijaa. Mainosten mukaan mäntysuovalla voitiin pestä myös hienoimmat pitsivaatteet ja hiukset. Riittoisa mäntysuopa tappoi bakteerit, mutta ei vahingoittanut pestäviä pintoja tai ihoa. Pahinkin öljytahra lähti liottamalla, eikä tarvinnut hikipäässä hangata ja hieroa. Tämä emännän korvaamaton aarre oli lisäksi huokeaa.

Vanhoissa saippuamainoksissa on hauskoja tekstejä, jotka tietysti pätevät tähänkin päivään. Lux-saippuamainoksessa oli Ruotsalaisen näyttelijä Märta Torenin kuva jossa hän sanoi ” Lux saippua saa ihon suloisen raikkaaksi”. Mainos kehotti vaalimaan ihoa filmitähtien lumivalkoisella kauneussaippualla. Lisäksi mainoksessa kerrottiin, että 9 filmitähteä 10:stä käyttää Lux saippuaa.
Ilona- kauneussaippuamainoksessa sanottiin, että ”pehmeät ja hienot pitää käsienne olla vaikka tekisittekin talousaskareita. Lopetettuanne astioiden pesun, siivoamisen, harjaamisen tai muut semmoiset työt, peskää heti kätenne Teka Ilona- kauneussaippualla, niin näette miten hienoina, sileinä ja pehmoisena kätenne pysyvät. Ilona- saippuassa olevat valikoidut aineet vaikuttavat sen.” Toisessa Ilona- saippuamainoksessa luki isoilla kirjaimilla ”Pese pois ruma hipiä”…. ai että miten valloittavaa!

Mutta mutta...se oli sitä surutonta nuoruusaikaa (ei kylläkään minun...) ja tästä on hyvä palata tämän päivän saippuantekopajalle. Enää saippuan valmistuksessa en käyttäisi teurasjätteitä, mutta mikä tietää vaikka siitäkin tulisi jossain vaiheessa muodikasta ja ekologista. "Porsaalle possusaippuaa", "Raatosaippua", "Kalmantuoksuinen palasaippua", "Tuhti teurasjätesaippua-vain tosihemmoille"....hmm.. luovana ihmisenä näen tässä kyllä bisnesidean, tällähän minä erottuisin massasta. Massasta erottuva teurasjätemassasaippua. Oksennuksen välttämiseksi yritän pysyä polun puolella ja välttää ojaan ajoa joten siirrymme saippuan valmistuksen saloihin ja eri saippuatyyppeihin.









Erilaiset saippuat













Perussaippua

Tavallinen saippua vaahtoaa hyvin ja se sopii mainiosti käsienpesu- ja saunasaippuaksi. Hyvästä perussaippuasta saa erilaisia variaatioita mausteiden ja ihanien tuoksuöljyjen kanssa. Jos et ole aikaisemmin tehnyt saippuaa, niin tällä kannattaa aloittaa.

Oliiviöljysaippua

Oliiviöljysaippua sopii erittäin hyvin herkkäihoisille, ja sitä voi käyttää jopa vauvasaippuanakin. Oliiviöljysaippuasta käytetään myös nimitystä Kastilian saippua (Castile soap). Kastilian saippua on peräisin Kastilian maakunnasta Espanjasta. Oliiviöljysaippuaan voi myös lisätä erilaisia tuoksuja ja yrttejä, mutta parhaimmillaan ainakin allergikoille se on hajusteettomana ja väriaineettomana.


Suolasaippua

Moni luulee, että suola kuivattaa ihoa, mutta vaikutus onkin päinvastainen. Siksi sitä voidaan käyttää koko vartalon lisäksi myös kasvojen hoidossa. Saippualla on kuoriva ja desinfioiva vaikutus ja se jättää ihon pehmeäksi. Suolasta on moni saanut apua myös iho-ongelmiinsa, esim.psoriasis.


Maitosaippua

Maitosaippuaan voidaan maidon lisäksi käyttää myös kermaa ja se on erittäin hellävarainen saippua.Valmistumenetelmä vaatii jo hiukan kokeneemman saippuakokin taitoja, joten suosittelemme maitosaippuan valmistusta sellaisille, jotka ovat jo tehneet perussaippuaa.


Kuumamenetelmä

Tällä menetelmällä valmistettu saippua on heti käyttövalmis, kun normaalisti saippuan tekeytymistä pitää odottaa n. kuukausi, jolloin siitä haihtuu pois lipeä.









Tarvikkeet saippuan valmistukseen:

- Ohjeen mukaiset ainesosat
- muotit (esim. maitotökit, silikonivuoat, ei metallia sisältävät astiat)
- mausteet ja tuoksut
- kattila rasvan sulatukseen
- tarkka vaaka
- sekoituskulhoja ja kauhoja
- sauvasekoitin
- käsineet, esiliina, myös suojalasit ovat suositeltavat




















Saippuan valmistuksessa käytettävää lipeää voi hankkia mm. Biltemasta tai apteekista. Sauvasekoittimen voi ostaa kirpputorilta. Saippuan valmistuksessa käytettävät astiat ym. täytyy pitää erillään ruoanvalmistusastioista joten esim. kirpparilta voi ostaa halpoja astioita yms. Öljyt kannattaa valikoida halvimmasta päästä, ei siis sadan euron oliiviöljyjä. Tuoksuissa vain taivas on rajana. Muita aineksia kannattaa myös kokeilla esim. kaakaojauhoa, kuivattua minttua, kaurahiutaleita, kahvia ym.










Sitten ohjeisiin...



Perusresepti


150 g kookosrasvaa (käytimme munkkirasvaa joka sopii loistavasti)
350 g rypsiöljyä
150 g kylmää vettä
71 g lipeää
Maustaminen oman maun mukaan. Itse käytin tummaa kaakaojauhoa, minttutuoksuöljyä ja kuivattua minttua (= minttusuklaa :) )





Oliivisaippua 

(helpompi koska ei tarvitse sulattaa rasvaa...)


500 g oliiviöljyä
125 g kylmää vettä
64 g lipeää

Tätä saippuaa kannattaa maustaa hillitysti. Itse halusin kuitenkin laittaa katajanmarjatuoksua joka toi siihen lisää luonnollisuutta ja raikkautta. Kuorivan vaikutuksen edistämiseksi mukaan voi laittaa esim. kaurahiutaleita. Sopii hyvin herkkäihoisille. Parhaimmillaan puolen vuoden kuluttua valmistuksesta.










Perussaippuan valmistus:

1. Tee ensin muotit saippuoille: Teippaa maitotölkin pää huolellisesti kiinni. Tee saksilla keskelle iso reikä josta massan saa hyvin tiputettua.


2. Punnitse kova rasva sekä öljy


3. Punnituksen jälkeen sulata kova rasva ja lisää siihen punnitut öljyt ja vie ne jäähtymään.


4. Punnitse lipeä omaan astiaansa ja vesi vatkauskulhoon.


5. Lisää LIPEÄ VETEEN! Ei koskaan toisinpäin. Tästä nousee höyryä, jota ei kannata hengittää. Tämä vaihe kannattaa tehdä ulkona. Lipeävesi kuumenee joten vie se jäähtymään ulos.


6. Laita mausteseokset valmiiksi.



7. Kun molemmat ainekset ovat jäähtyneet, yhdistä ja sekoita ne sauvasekoittimella niin kauan kun seos on kiisselimäistä "makupalavanukasta". Joskus massa vaatii kauan vatkausta, joskus seos vatkautuu melkein saman tien.



8. Sekoita tuoksut ja mausteet yms. saippuamassaan.



9. Kaada massa muottiin ja ravistele muottia ilmakuplien poistamiseksi.



10. Saippuan voit leikata vuorokauden kuluttua. Puristele muottia-massan kuuluu olla kovettunut. Saippuan voi leikata terävällä veitsellä tai esim. karhulangalla. Saippasta voi leikata itselleen mieluisan kokoisia palasia, itse otin muutamasta palasta myös piparimuotilla palasia.








































11. Laita viipaleet muutamaksi kuukaudeksi esim. kaapin päälle liinan alle kypsymään. Saippua on käyttövalmis vasta kuukauden kypsytyksen jälkeen, jolloin lipeä on haihtunut.









Omat saippuani onnistui hyvin ja tästä kyllä jäi kytemään kipinä lisäsaippuoiden valmistukseen. Seuraavaksi voisin kokeilla leivossaippoita.....tai kurkkuoliivisaippuaa.... Kuukauden päästä pääsen valmistuksen ehkä hauskimpaan osioon, nimittäin palojen pakkaamiseen. Aijon tässäkin asiassa poiketa massasta ja keksiä omaperäisiä ratkaisuja, jos siis virtaa riittää koneessa :) Mutta niistä sitten ehkä tuonnempana.
Toivottavasti tästä oli teille iloa ja hyötyä, minä ainakin kiitän kansalaisopiston kouluttajia jotka minua opastivat saippuan teossa :)





Lähteet, tiedot ja taidot tähän osioon:
Helmikellari, Juhani Seppovaaran "Muistojen markkinoilla"-kirja, Jeesuksen aikaiset Kodin Kuvalehdet omassa kotiarkistossani, internetin ihmeellinen maailma mitä erilaisimmilla hakusanoilla.








1 kommentti:

  1. Oli kiva julkaisu. Joskus haluan kyllä kokeilla itsekkin tehdä jonkun erän saippua itselleni 🥰

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi :)