sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Mennääks metsään....

Mennääks metsään? "Jooooooooo, mennää vaa"
Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt.
Jos metsään haluat mennä nyt, näät sammalet myllätyt.
Kas, pienet karhut vekkulit on nyt käyneet suureen joukkiohon.
On päivä teddykarhujen villin retken!

Vain kiltit, iloiset karhut saa noin retkellä temmeltää,
saa herkut makeat maiskuttaa ja leikkiä ryöstäjää.
Nyt nää ei muut kuin metsien puut:
käy kuurupiiloon hunajasuut.
On päivä teddykarhujen villin retken!

Retket pienten karhujen niin pörröturkkien
on hauskoja kerrassaan.
Karhun hippaa kurkkien käy alta oksain
hiljaa katsomaan!
Hurjat nallet teutaroi niin että tanner soi;
on olo niin huoleton!
Vaan kello kuusi isät ja äidit vie nallet nukkumaan,
ja uupuneet pikkukarhut on.

Jos metsään haluat mennä nyt, saat varoen tehdä sen.
On siellä kekkerit villityt ja töminä tassujen.
Kas, pienet karhut vekkulit on
nyt käyneet suureen joukkiohon.
On päivä teddykarhujen villin retken!



Kävimme tänään metsäretkellä haukkaamassa happea ja raitista ilmaa.Vastuullisena vanhempana kerroin tietysti jälkikasvulle etukäteen miten metsässä kuuluu käyttäytyä. Kerroin ettei metsää ja ylipäätään luontoa saa roskata ja ettei metsässä ole soveliasta mekastaa ja melskata niin kuin kotona aina on tapana ( yleensä siis molemmat, minä sekä lapsi…). Tähän lapseni tokaisi kuin kysymyksenä: niin, täällä ei ole nurkkaa ( hän siis on vähintään kolme kertaa päivässä nurkassa kolttosistaan…) ja minä vastasin ettei siihen ole tarvetta koska metsä on paikka missä voidaan rauhoittua.

Lystikästä meillä oli kulkiessamme pisin polkuja. Opetin hänelle suomen yleisimmät puut, kuusen ja koivun. Kerroin mustikan ja puolukan varvuista ja kerroin ettei metsässä saa mekastaa, koska se on eläinten koti. Kerroin että metsässä asustelee karhuja, susia, kettuja ja oravia sekä pieniä hiiriä. Tähän lapseni tokaisi että ”juu ja poron paskaa näyttää olevan” kun hän huomasi tummaa töhnää polulla. Selitin, ettei porot asu täällä etelässä vaan siellä ylhäällä Lapissa jossa olimme kesälomaretkellä. Yritimme katsastaa josko jonkin eläimen olisimme nähneet, mutta kolmivuotiaasta irtoaa sen verran oopperaa ettei oravatkaan tulleet sentään kädestä syömään.

Lähimetsässämme on myös laavu ja hyvä tulentekomahdollisuus joten pakkasimme mukaan suomalaisten suosikkivihannesta ja kahvia. Jälkikasvu sai vihanneksen (joka oli pakko kuulemma syödä kylmänä…) lisäksi pillimehunsa. Metsässä oli mukava patikoida eikä luontoakaan ollut juurikaan roskattu eikä laavua sutattu teinipojan mielessä liikkuvilla toosan kuvilla tai teksteillä ”Keijo was here 1992”. Kuitenkin kun vetelin toista makkaraa kitusiini menin katsomaan mitä jälkikasvuni puuhasi sammalmättään takana. Joo oli kuin olikin niin, etten päässyt kehumaan liikoja vaan siinä pieni tyttöni tökki kepillä naisen terveyssidettä. Yhdessä sekunnin murto-osan tutkittiin ja totesin, että kysymyksessä on ehkä libresse kahden pisteen normal pikkuhousunsuoja, mutta sade oli onneksi huuhtonut siitä suurimmat eritteet ja päädyin pitämään vain pienen esitelmän: ” Libresse- pikkuhousunsuojat ovat pehmeitä, joustavia ja mukavia päivittäiseen käyttöön. Voit käyttää niitä kuukautisten alussa ja lopussa sekä kuukautisten välillä. Ne näyttävät erilaisilta edestä ja takaa, samoin kuin sinäkin! Siksi ne myötäilevät kehosi liikkeitä, ja voit tuntea olosi aina varmaksi ja mukavaksi. Libresse- pikkuhousunsuojia on useita erilaisia, jokaiselle löytyy sopiva malli.” Tämän jälkeen otin lapseni huostaan omaan kainalooni ja annoin hänen kähjätä tikulla ainoastaan tulta sammuksiin.

Retki oli kuitenkin antoisa ja mietin miksi en käy useammin metsässä, koska :
a: siellä saa raitista ilmaa
b: aivot saa happea
c: löllöperä saa liikuntaa
d: ruoka maistuu hyvältä luonnossa
e: voi opettaa lapselle tärkeitä ja hyviä asioita
f: voi kuvitella yöpyvänsä laavulla
g: voi kertoa tarinoita metsän hengistä
h: voi kerätä käpyjä
i: voi ottaa kivoja luontokuvia
j: voi ottaa rennosti
k: voi antaa lapsen sotkea vaatteensa
l: voi ottaa eräjuomaa jos on aikuisten kesken ”ulkoilupäivillä”
m: voi harjaannuttaa havainnointikykyään
n: voi antaa lapsen vapaasti juosta
o: lapsi nukkuu kotiin päästyään päiväunet alta aikayksikön.




Suosittelen kaikille tämän päivän sohvaperunoille lähtemään ulos kauniiseen syyssäähän vaikka juurikin metsään retkelle. Evääksi otimme ainoastaan makkaraa, kahvia ja lapselle sen pillimehun, mutta jos haluat panostaa ruokapuoleen enemmän niin tässä muutamia vinkkejä myös siihen suuntaan. Vaikka olen ollut järjestämässä suurehkojakin luontoruokailuja niin totean ettei ruoasta kannata ainakaan stressiä ottaa, sillä mikähän sen parempaa kun nuotiolla käristetty makkara itse veistetyllä makkaratikulla.



Tässä muutamia eväsvinkkejä:
Makkaran kaveriksi voi tehdä vaikka porkkanasta tikkuja ja ottaa vaikka hedelmiäkin mukaan, esim. omenalohkoja ja viinirypäleitä. Kuka estää grillaamasta myös vaahtokarkkeja. Jos et ole makkaran best friend, voit tehdä vaikka muutaman voileivän. Leipäasian voi viedä pidemmällekin, tässä täytettyjen patonkien ja kolmioleipien ohjeet:




Täytetyt lihapullapatongit:
patonkia (esim. esikypsennetty)
levitettä
jääsalaattia
valmista punajuurisalaattia
lihapullia halkastuina
suolakurkkua
Tulee ihan mieleen ruotsinlaivojen entisajan glamourleivät. Lihapullat ja punajuurisalaatti puhuvat samaa kieltä ja tämä patonki on täyttävää ja herkullista.




Täytetty hedelmäinen broilerpatonki:
patonkia
broilerisuikaletta (vaikka maustettua)
ananasta
kevytmajoneesia
currya
suolaa
tuoretta kurkkua
jääsalaattia
säilykepersikkaa
Paista siipikarjan liha, tee siitä, ananaksesta, majoneesista ja mausteista ”seos”. Lado patongin väliin ensin salaatin lehtiä, sitten tuoretta kurkkua, persikasta leikattuja ohuita siivuja ja broilerseos.




Tonnikalakolmioleivät
täysjyväpaahtoleipää
kevytmajoneesia
raejuustoa
tonnikalaa
hienoksi silpuksi pilkottua tuorekurkkua
tilliä
hieman suolaa

Pilko kurkku hienoksi silpuksi, sekoita joukkoon huolellisesti valutettu tonnikala ja mausteet. Lisää raejuustoa ja majoneesia vain sen verran, että seoksesta tulee tahnamainen. Levitä täytettä kahden paahtoleivän väliin, leikkaa kolmioiksi.




Tikkupulla:
Tikkupulla on nopea retkiherkku. Taikinan kuiva-aineet voi sekoittaa kotona valmiiksi. Lopputyön voi tehdä nuotiopaikalla ilman isompia apuvälineitä. Puuhaaminen kannattaa, palkinnoksi valmistuu makoisaa pullaa vaikkapa nokipannukahvin kaveriksi.
Tikkupulla on etevä eväs. Siinä missä retkeilijä puuhaa kahvit nuotiolla, paistuvat tikkupullatkin kahvin kaveriksi.

Taikina (neljälle)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus vaniljasokeria
1 dl vettä tai maitoa

Varaa retkelle myös mukaan: paperilautanen, lusikka ja pieni pussillinen jauhoja (leipomisalustalle).
Taikinatarpeet voi sekoittaa kotona valmiiksi.
Retkipaikalla lisätään vesi sekä maito ja taikina on valmis.
Lisäksi tarvitaan vain kunnon hiillos ja hippunen malttia.
Taikinasta muotoillaan noin sormenpaksuinen tanko joka kieritetään makkaratikkuun ylhäältä alaspäin. Taikinan päät suljetaan kiinni, jottei taikina tipu nuotioon kesken kypsentämisen.
Tikkupulla paistetaan hiilloksessa sopivan etäisyyden päässä. Paiston aikana tikkupullaa käännellään, jotta se kypsyisi tasaisesti joka puolelta.
Kypsyminen vie noin 10 minuuttia hiilloksen kuumuudesta riippuen. Kypsä pulla irtoaa helposti tikusta ja tikkuun ei jää taikinaa.
(kuva lainattu elamyksentaika.fi)



Minttukaakao
Jos retken tarkoitus on lähteä aikuisten kesken viettämään vaikka tunnelmallista syysiltaa, voi matkaan varata myös alkoholipitoista juomaa. Koskenkorvahörpyt suoraan pullosta käyvät, mutta itse suosin kuumaa minttukaakaota, vaikken muuten kaakaon suurin juoja olekaan. Etenkin jos ilmat ovat jo viilenneet siihen pisteeseen että tekohampaat tikkaavat täkin reunaa on minttukaakao hyvä apu siihen:
1,5 dl maitoa
2 tl kaakaojauhetta
4 cl minttuviinaa tai –likööriä (ohjeet on ohjeita, nykyajan termarit eivät pidä hyvin lämpöä ja juoma on syytä juoda nopeasti joten tekisin HIEMAN vahvempaa…)
Lisää maito tasaisena nauhana kaakaojauheen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna ja lisää lopuksi minttuviina tai -likööri. HUOM! Älä vaan vahingossakaan kiehauta minttuviinaa koska sen lämmittävä ominaisuus katoaa saman tien tuhkana tuuleen.




Noniin, eiköhän näistä ohjeista jotain löydy myös sinunkin eväskoriin. Metsässä liikkuessa kannattaa muistaa ettei poikkea polulta, tiedättehän ison pahan suden jne… Nipottavana akkana lisään tähän perään tietysti vielä ohjeistusta siitä, että mitä saat noin niin kuin luvallisesti tehdä siellä metsässä…



Jokamiehenoikeudella saat

• liikkua luonnossa omin voimin eli jalan, hiihtäen tai pyöräillen
• liikkua muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat kulkemisesta vahingoittua
• oleskella tilapäisesti – esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksesta – siellä, missä liikkuminenkin on sallittua
• poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
• kulkea, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä
• onkia ja pilkkiä


Jokamiehenoikeudella et saa

• aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille
• häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia
• häiritä poroja ja riistaeläimiä
• kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tms. toisen maalta
• tehdä tulta toisen maalle ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta
• häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla
• roskata ympäristöä
• ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa
• kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
• päästää koiraa yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle
• pitää koiraa kytkemättömänä taajama-alueella, kuntopolulla tai toisen alueella
• pitää koiraa kytkemättömänä 1.3. - 19.8. välisenä aikana edes omalla alueella




(kuva lainattu ksml.fi)

PS. Tanssivaa karhua ei poululla meitä tullut vastaan mutta muuten kyllä jälkipolville riittää kerrottavaa "miten niin huomaamaton pikkuhousun suoja ei ookkaa huomaamaton siäl sammalmättään viäres jne"....